Geen maatregelen tegen overdreven werkdruk? Eerste veroordeling door rechtbank

Geen maatregelen tegen overdreven werkdruk? Eerste veroordeling door rechtbank
Werkgevers, let op: te veel werkdruk kan dramatische gevolgen hebben. Staat welzijn op het werk al bovenaan jouw lijstje van prioriteiten?

De eerste veroordeling tegen een werkgever, wegens het uitblijven van maatregelen tegen overdreven werkdruk, is sinds begin 2021 een feit. De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde een werkgever tot de maximum geldboete. Werkgevers, let dus op: enkel de adviezen van de externe dienst afwachten of klachten over welzijn negeren kan dramatische gevolgen hebben.

Een nefaste bedrijfscultuur

Opgelegde targets, een autoritaire leidinggevende, pesterijen… Deze combinatie van factoren leidde tot een burn-out en uiteindelijke zelfdoding van een werkneemster in 2018. Intern stootten verschillende werknemers op onbegrip en resolute weigeringen om het probleem aan te pakken. Het formeel verzoek tot psychosociale interventie bij de externe dienst resulteerde in een negatief verslag. Pas veel later liet de werkgever een risicoanalyse uitvoeren door een externe consultant, met als oordeel: een overmatige werkdruk als structureel probleem.

Geen maatregelen? Veroordeling!

De werkgever was dus wel degelijk op de hoogte van de problemen en de bijhorende psychosociale risico’s. Er hadden onmiddellijk maatregelen moeten volgen. Door passief het advies af te wachten, zonder preventieve stappen, ging de werkgever in fout. Wat zou er dan wel moeten gebeuren? De rechtbank had graag concrete maatregelen gezien:

  • De aanstelling en vorming van een vertrouwenspersoon
  • Interne verzoeningspogingen
  • Sancties voor de leidinggevende die problematisch gedrag vertoonde

Een primeur

Het is de eerste keer dat er een vonnis werd uitgesproken met betrekking tot het voorkomen van schade door psychosociale risico’s. Het gaat hier om het toepassen van preventieve maatregelen zoals het door de wetgever bedoeld is: niet enkel een administratieve formaliteit, maar werknemers als mensen behandelen en niet als asset.

Het voorbeeld van Frankrijk

In Frankrijk kwam de zaak France Télécom uitgebreider onder de aandacht. Er kwam aan het licht dat het bedrijf 22.000 werknemers tot ‘vrijwillig’ ontslag wilde aansporen. Dat leidde tot onmogelijke werkomstandigheden en pesterijen, waardoor op twee jaar tijd 19 werknemers zelfmoord pleegden. De rechtbank sprak een streng vonnis uit: de werkgever, de CEO, de CHRO en enkele andere leidinggevenden kregen gevangenisstraffen en zware geldboetes opgelegd.

Het belang van psychosociaal welzijn

Na Frankrijk, kan nu ook het recente Belgische vonnis een mijlpaal zijn in het erkennen van het belang van welzijn op het werk. Het geeft in ieder geval een duidelijk signaal dat de werkgever er alles aan moet doen om gezondheidsschade wegens een te hoge werkdruk te voorkomen.

Bron: Wolters Kluwer

Zin in meer?

Ligt het welzijn van je medewerkers je nauw aan het hart? Wil je nog beter doen op vlak van psychosociale gezondheid? De opleidingen Wellbeing@work: zorg voor een werkplek met gezonde en gelukkige medewerkers en Vertrouwenspersoon helpen je op weg.

Interesse in andere artikels over Veiligheid, milieu & kwaliteit? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect