Stress, niets doen is geen optie

Stress kan iedereen te beurt vallen en overal toeslaan. Als je er niets aan doet, kan het van kwaad naar erger gaan zoals maandenlang afwezig zijn met een burn-out. Als manager ben je met de nieuwe wet ‘Psychosociale risico’s op het werk’ van voorjaar 2014 verplicht om maatregelen te nemen. Hoe pak je dit (preventief) aan binnen je organisatie?

 

Vinger aan de pols

Senior trainer/coach Mirya Pollmann geeft de opleiding ‘Leidinggeven en stresspreventie’. Voor Mirya is het eerste aandachtspunt alert zijn. “Observeren is heel belangrijk: zie je iets veranderen bij je mensen in hun werk, in hun manier van communiceren? Mensen met stress slapen bv. slecht om dan ‘s ochtends niet uit bed te raken. Ze krijgen concentratieproblemen of kunnen net heel angstig reageren. Hun lichaam geeft op een of andere manier aan dat ze op zijn.”

 

Dialoog open houden

Mirya: “Stap 2 is proberen dat bespreekbaar te maken door hierover met je medewerkers in gesprek te gaan. En dat is niet aan elke manager gegeven, zeker niet als je tot hiertoe enkel oog had voor cijfers en resultaten. Welnu, ook het welzijn van je medewerkers maakt deel uit van die resultaten. Van de andere kant ligt dit voor de medewerker ook heel gevoelig, hij of zij wil er niet altijd mee naar buiten komen. Belangrijk voor beide partijen is dat het gesprek zonder verwijt of beschuldiging plaatsheeft. In de opleiding leer je hoe je zo’n gesprek kan voeren. En hoe je er samen kan uitraken. Aan de hand van praktische demo’s en oefeningen brengen we dit aan. En we koppelen telkens terug: wat herken je bij jezelf?”

 

Niets doen is risico vergroten

“Niets doen is geen optie, het vergroot enkel de risico’s voor je bedrijf en voor de betrokken medewerker”, aldus Mirya. “Stress kan zich uitbreiden over meer medewerkers omdat ze bv. de workload van een afwezige collega erbij moeten nemen. Stress kan dieper graven en langer aanslepen wegens te ver laten komen. Of stress kan snel terug de kop opsteken wanneer iemand na een afwezige periode er meteen terug fulltime invliegt.”

“In de opleiding behandelen we wat stress is. Hoe we stress herkennen en bespreekbaar maken, welke drivers lokken stress uit? En wat kan je doen om stress in je team te verminderen. Ook praktische ontspannings- en aandachtsoefeningen en RET (rationeel emotieve training) komen aan bod.

 

Ook in house en op maat

Deze opleiding voor managers kan ook vertaald worden naar opleidingen op maat van je organisatie, die in house gegeven worden aangepast aan specifieke doelgroepen zoals veiligheidsadviseurs, ploegbazen, coördinatoren.

 

 

Klik hier voor meer info over de opleiding Leidinggeven en stresspreventie.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect