Welzijn op het werk in tijden van Corona: Aandachtspunten voor de preventieadviseur

Welzijn op het werk in tijden van Corona: Aandachtspunten voor de preventieadviseur
Als preventieadviseur bent u het gewoon om risico’s in te schatten, COVID-19 is echter voor iedereen nieuw. Hoe bewaakt u het welzijn van werknemers?

Als preventieadviseur bent u het gewoon om risico’s in te schatten en hierop te anticiperen. Een onzichtbare vijand als COVID-19 is echter voor iedereen nieuw. Hoe bewaakt u in deze uitdagende tijden het welzijn van werknemers op de (thuis)werkvloer? Wij zetten vier belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje.

Breng risico’s in kaart

Identificeer als preventieadviseur de risico’s die het coronavirus met zich meebrengt, zowel voor het bedrijf als voor alle stakeholders. Neem op basis daarvan maatregelen om die risico’s in te dijken. Een verantwoordelijk veiligheidsplan is op dit moment cruciaal: voor het personeel, de klanten en partners maar ook als antwoord op eventuele cyber attacks.

Communiceer helder

Ondanks de onvoorspelbaarheid van het virus, is het belang van heldere communicatie de laatste weken duidelijk geworden. Haal uw innerlijke Marc Van Ranst boven en informeer duidelijk en consequent uw personeel, klanten en leveranciers over deze crisis en de maatregelen die u neemt. Betrek daarbij alle mogelijke partijen.

Neem preventieve maatregelen

Is jullie bedrijf een essentiële onderneming of niet? Hier kan u de nieuwe lijst met essentiële bedrijven raadplegen.

Zijn jullie een essentiële onderneming? Implementeer dan de nodige hygiënische en organisatorische maatregelen.

  • Social distancing van 1,5 meter voor het personeel
  • Beleid van handen wassen en het nodige materiaal
  • Nies-en hoesthygiëne
  • Regelmatige reiniging van oppervlakken en verluchting van de ruimte
  • Maatregelen voor de aanvoer en afvoer van materiaal, goederen en diensten
  • Maatregelen voor de toegang tot lokalen en beperken van gebruik kleine ruimtes
  • Identificeer sleutelfuncties in het bedrijf en beslis: blijven zij op post, werken ze in shiften of doen ze aan thuiswerk?
  • Houd rekening met kwetsbare profielen
  • Test indien mogelijk. Zelf geen test beschikbaar? De online corona-zelftest van de VUB geeft een eerste indicatie en advies.

Zijn jullie een niet-essentiële onderneming? Dan is telethuiswerk de regel. Dit geldt voor alle werknemers van wie de functie zich daartoe leent.
Is dit niet mogelijk? Dan maakt het personeel aanspraak op het systeem van technische werkloosheid. In deze crisis is het systeem van aangifte vereenvoudigd. In onze blog ' Procedures tijdelijke werkloosheid sterk vereenvoudigd' vindt u meer informatie terug.

Maak een crisisplan op

Uit voorzorg is een crisisplan waarin u alle maatregelen bundelt, een handige reddingsboei. Een uitgebreide opsomming van preventiemaatregelen op de werkvloer vindt u in dit advies van de WHO.

Zin in meer?

Wilt u als preventieadviseur zelf een duidelijk antwoord bieden op de onverwachte uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt? Volg deze donderdag onze webinar: ‘Coronavirus: actuele stand van zaken en welke preventieve maatregelen kunt u nemen?’ Zo krijgt u van thuis uit de nodige update en gepersonaliseerd advies van onze expert!

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

't Zomert bij NCOI Learning

Zomeropleidingen

Chill stand is geen stilstand. Keer opgeladen met nieuwe vakkennis (en AirPods*) terug naar het werk na een ontspannen en leerrijke vakantie. Kies uit meer dan 50 opleidingen en boek je zomeropleiding nu!

Zomeropleidingen

Ontdek het aanbod

Online leerreizen

Ontdek de nieuwste vorm van e-learning. Kies uit opleidingen over leadership, professionele vaardigheden of veerkracht. Leer bij waar en wanneer jij wil! Voor een unieke online leerervaring die blijft nazinderen.

Online leerreizen

Ontdek het aanbod

De Zomer van M&D

Een ruim aanbod aan juridische en juridisch-fiscale webinars en seminaries gespreid over juli en augustus.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect