Boekhouder, een knelpuntberoep met een grote toekomst

Finance, tax & accounting

Boekhouders zijn onmisbaar in bedrijven en organisaties. Maar ze blijken ook moeilijk te vinden. De VDAB ziet accountant-boekhouder als een knelpuntberoep.

Waarom is dat? En hoe kan je als bedrijfsleider of hr-manager die dringende vacature voor boekhoudmedewerkers het snelst opvullen?

Waarom is boekhouder een knelpuntberoep?

Boekhouders staan al lang op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB, en sinds 2021 staan zij keer op keer in de top 10.

Ook in de lijst van 2025 staat de boekhouder tussen de 10 grootste knelpuntberoepen. Volgens de VDAB neemt het aantal knelpuntberoepen al maar toe, met de verpleegkundige en de boekhouder als blijvende “toppers”. Dus ook vandaag is het uitzonderlijk moeilijk voor bedrijven om vacatures voor boekhouders in te vullen.

Waarom onze boekhouders deze lijst jaar op jaar blijven aanvoeren, is een vraag doe niet eenvoudig te beantwoorden is. Maar feit is wel dat digitalisering, net als in andere sectoren een belangrijke rol speelt.

Die digitalisering rukt steeds verder op. Verwacht wordt dat accountingsoftware, -tools en -AI op korte termijn 80 procent van de taken van een accountant zullen overnemen. Denk alleen al maar aan de verplichte e-facturatie die er op 1 januari 2026 aankomt …

Digitalisering zal op korte termijn 80% van de boekhoudtaken overnemen

Digitalisering mag dan wel werk uit handen nemen, maar houdt ook in de dat overige 20 procent van de taken deze zaken zijn die complexer zijn én meer expertise vragen.

Dat heeft sowieso een impact op de skills die we van een boekhouder verwachten. Naast een zeer technische kennis, zowel inhoudelijk als op digitaal vlak, zullen zij ook moeten inzetten op efficiënt communiceren en samenwerken, sociale vaardigheden, strategisch inzicht enzoverder … vaardigheden die helaas onderbelicht blijven in de klassieke opleidingen voor studenten accounting.

Minder ervaren en jongere accountingtalenten vallen hierdoor gemakkelijker uit de boot, ondanks het feit dat zij over het algemeen over meer affiniteit met het digitale beschikken.

Zoek niet naar de perfecte accountant, investeer in opleidingen

Als organisatie is het voordeliger om je huidige boekhoudmedewerkers of nieuwe werkkrachten met minder ervaring bij te scholen dan te zoeken naar de ‘perfecte accountant’ op de arbeidsmarkt.

Onder het motto “Hire the will – train the skill” kunnen ondernemingen inspelen op het tekort aan geschoolde (lees: afgestudeerde) boekhouders.

En dat bijscholen is alleen maar in jouw voordeel:

  • Je wint tijd. De tijd die je steekt in het zoeken naar de perfecte accountant kan snel uitlopen. Een opleiding is vaak afgerond nog voor je dat perfecte profiel hebt gevonden en aangeworven.
  • Het is fiscaal voordelig. De overheid voorziet namelijk sinds 2021 een fiscaal voordeel voor werkgevers die hun werknemers meer (formele of informele) opleidingen laten volgen dan wettelijk is voorzien. Werkgevers krijgen dan een gedeeltelijke vrijstelling (11,75 %) van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.
  • Je retentieniveau stijgt. Accountants die voor een uitdaging staan en de mogelijkheid krijgen om zich verder te ontwikkelen, blijven langer bij je werken.
  • Het zorgt voor een hogere ROI. Naast tijd schrikt vooral de kost van opleidingen af. Nochtans is die kost niets vergeleken met de kost van het opnieuw en opnieuw zoeken naar de beste talenten. Je investering in de opleiding van mensen zal je op de lange termijn het meeste opleveren.
  • Het geeft een boost aan je employer branding. Als mensen zien dat jij als werkgever investeert in de ontwikkeling van mensen, dan zal je meer talenten aantrekken en je huidige talenten gemakkelijker kunnen behouden.

Relevante opleidingen

Opleiding vennootschapsbelasting van a tot z

De opleiding 'Vennootschapsbelasting van a tot z' staat bij NCOI Learning in de top 3 van hoogst gewaardeerde opleidingen. Laat je ook overtuigen door het doceertalent van Yves Verdingh. Na deze cursus heeft de vennootschapsbelasting geen geheimen meer voor jou.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Opleiding vennootschapsbelasting van a tot z"

Van controller naar volwaardige businesspartner

De 4-daagse opleiding 'Van controller naar volwaardige businesspartner' zet aan tot actie. Met een evenwichtige mix van theorie en praktijk leer je welke 'bouwstenen' het management ondersteunen om 'in control' te blijven. Je krijgt inzicht in de nieuwste modellen en methodologieën. Centraal staat het concept van waardecreatie. Hoe kan de controller bijdragen tot de strategische ondernemingsdoelstellingen?
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Van controller naar volwaardige businesspartner"