11 redenen waarom samenwerken in projecten zo belangrijk is
We weten instinctief dat het de moeite waard is om samen te werken om projecten gedaan te krijgen. Maar als je anderen moet overtuigen van de voordelen van samenwerken… wel, dat is niet altijd gemakkelijk.
Hier zijn enkele duidelijke en overtuigende redenen waarom het belangrijk is om samen te werken aan projecten. ‘Teamwork makes the dream work’ is niet alleen een afgezaagd gezegde!
1. Het bevordert creativiteit
Als mensen samenwerken, creëer je een betere omgeving voor creativiteit. Dat gebeurt vanzelf als er veel wordt gebrainstormd en innovatieve ideeën worden gedeeld.
Als het hele team unieke ideeën inbrengt, kun je effectievere strategieën ontwikkelen om het project te voltooien. Je teamleden hebben veel gedeelde kennis: gebruik die.
2. Het moedigt het nemen van risico’s aan
Werken in teamverband moedigt het nemen van risico’s aan. Als je zelf de verantwoordelijkheid draagt, ben je misschien geneigd minder risico’s te nemen vanwege de persoonlijke en professionele gevolgen van een mislukking.
In een team heb je steun van andere leden voor het geval de dingen uit elkaar vallen. Vergeet niet dat goed risicomanagement je als professionele projectmanager kan helpen om de risico’s die je neemt op een project te beperken door je te helpen de impact in te schatten voordat je een bepaalde actie onderneemt.
Teamworkvaardigheden betekenen dat je risico’s onderling kunt beheren, gebruik kunt maken van iemands sterke punten en verschillende strategieën voor risicomanagement kunt bedenken – misschien strategieën die je alleen niet zou kunnen implementeren.
Bovendien is het identificeren van risico’s gemakkelijker omdat er meer perspectieven zijn om uit te putten. Iedereen begrijpt de risico’s van het project door zijn eigen ervaring, dus je collega’s zullen waarschijnlijk risico’s aanwijzen waar jij niet aan hebt gedacht.
3. Het helpt conflictbeheersing te verbeteren
Een team bestaat uit unieke individuen. Deze diversiteit helpt bij het slagen van een project, maar kan ook leiden tot conflicten.
In een onderzoek dat Elizabeth Harrin uitvoerde, zei 28 % van de projectmanagers dat het team zelf een oorzaak was van conflicten.
Projectmanagers en teamleiders moeten ingrijpen om de conflicten op te lossen en in de meeste gevallen hoeven ze het management van de organisatie er niet bij te betrekken. Je kunt je vaardigheden in het oplossen van conflicten op deze manier ontwikkelen en anderen in het team helpen hetzelfde te doen.
Een succesvol team gaat conflicten niet uit de weg. In plaats daarvan omarmt het de uitdaging en werkt het er doorheen, omdat dit normaal gesproken leidt tot een beter resultaat voor het project.
4. Het bouwt vertrouwen op
Teamwork vereist een gezonde relatie die alleen kan worden opgebouwd door vertrouwen. Vertrouwen bouw je op door op elkaar te vertrouwen.
Door vertrouwen voelen leden zich vrij om ideeën te delen. Je kunt een omgeving van vertrouwen in het team creëren die hen de ruimte geeft om elkaar te steunen en aan te moedigen. Er wordt een open relatie opgebouwd, wat leidt tot een hoge productiviteit. Vertrouwen vergroot ook je vertrouwen in je eigen capaciteiten als projectmanager en helpt je persoonlijke geloofwaardigheid op te bouwen.
5. Het brengt verschillende sterke punten samen
Teamwerk brengt complementaire sterktes samen. Jij bent misschien goed in plannen en een ander teamlid is misschien getalenteerd in coördineren en creatief denken.
Heb je al eens een MBTI-assessment met je team gedaan of de teamrollen van Belbin bekeken? Dit zijn geweldige hulpmiddelen om inzicht te krijgen in de verschillende sterke punten van de mensen met wie je werkt.
Wanneer je verschillende sterke punten samenbrengt – en gebruikt – kan dit leiden tot succesvollere projectresultaten en frisse ideeën. Elk lid brengt zijn eigen talenten in.
Een divers team kan ook meer conflicten veroorzaken dan teams die hetzelfde denken – maar dat is een goede zaak. Diversiteit van meningen betekent dat je verschillende meningen hoort en meer dingen aan het licht brengt die uiteindelijk alleen maar kansen kunnen bieden voor het project.
6. Het vergroot verantwoordelijkheid
Er zijn dagen dat je geen zin hebt om alles te geven als je alleen werkt. Als je in teamverband aan een project werkt, voel je je meer verantwoordelijk. Het is de informele groepsdruk; het gevoel dat je je collega’s niet wilt teleurstellen.
Als je samenwerkt met mensen die je respecteert, wil je ze niet teleurstellen. Dit geldt voor alle belanghebbenden bij je project, niet alleen voor mensen in het directe projectteam.
Functionele analyse: opleiding
Opleiding: Projectmanagement van a tot z (volledige reeks)
7. Het verhoogt het momentum van het project
Het is geen verrassing dat teamwerk alles in een project versnelt. Als je alleen zou werken, zou je de hoeveelheid werk die nodig is gewoon niet aankunnen. Bovendien zou je de vaardigheden niet hebben.
Als je de juiste mensen in het team hebt, kun je vliegen. Deadlines die onoverkomelijk lijken, zijn opeens haalbaar met de juiste mensen en de juiste instelling.
Als je samenwerkt, kun je van die tijdwinst profiteren om dingen goed te doen en tijd te investeren in activiteiten die ook je carrière helpen groeien, zoals professionele ontwikkeling.
Of je kunt het project sneller afronden!
8. Het helpt feedback krijgen
Als je aan een project werkt, moet je feedback krijgen over je voortgang om te weten of je de goede kant op gaat. Dit doe je door middel van regelmatige teamvergaderingen, gesprekken met belangrijke belanghebbenden en je Project Board-vergaderingen.
Als je in teamverband werkt, is het gemakkelijker om van dag tot dag informele feedback te krijgen en om nauwer verbonden te blijven met de klanten van het project. Jullie zijn met meer, dus het is gemakkelijker om naar een bredere groep te luisteren.
Vraag als projectmanager aan je team om alert te zijn op formele en informele feedback van elkaar en van je klanten. Deel dit vervolgens met iedereen in het team, zodat je er iets mee kunt doen.
9. Het leidt tot oplossingen voor complexe problemen
Er zijn complexe problemen die zich voordoen tijdens de voortgang van een project. Je kunt problemen niet alleen oplossen – maar wel met de wijsheid van je team.
Betrek je materiedeskundigen erbij. Samenwerken als groep leidt tot het genereren van nieuwe ideeën. Iemand kan met het perfecte idee komen om het probleem aan te pakken waarmee je geconfronteerd wordt.
Zelfs als je het antwoord niet binnen je team hebt, hebben je collega’s misschien connecties met mensen die je kunnen helpen. Je zult gebruik kunnen maken van ieders uitgebreide netwerken in het bedrijf en daarbuiten om problemen op te lossen of informatie te krijgen.
10. Het zorgt ervoor dat iedereen zich gewaardeerd voelt
Teamwerk brengt verschillende vaardigheden samen om aan een bepaald project te werken. Iedereen heeft iets wat hij of zij kan bijdragen – een nuttige vaardigheid.
Zoek uit waar mensen goed in zijn als je dat niet weet. Speel dan in op hun sterke punten. Delegeer werk aan mensen die deze taken graag doen.
Omring jezelf met mensen die je persoonlijke sterke punten aanvullen zodat je alle vaardigheden en kennis in huis hebt.
Mensen het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden is vooral belangrijk in virtuele teams waar de teamleden onafhankelijk en op afstand werken.
Communicatie tussen teamleden is een van de makkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat iedereen zich gewaardeerd voelt, en projectmanagementtools kunnen externe teams helpen om zich meer met elkaar verbonden te voelen.
11. Het bouwt leiderschapsvaardigheden op
Het is gebruikelijk om te denken dat er in elk teamwerk een teamleider moet zijn die ervoor zorgt dat de projecttaken soepel verlopen. In coöperaties en zelforganiserende agile teams is de rol van “leider” echter minder duidelijk gedefinieerd.
In sommige gevallen zul je teams tegenkomen waar ze er bewust voor terugschrikken om iemand als leider aan te stellen.
Iedereen kan leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en gebruiken in een teamomgeving. Je hoeft niet de persoon te zijn die nominaal de leiding heeft om op te staan en leiderschap te tonen.
Je kunt zowel als projectmanager als iemand in het projectteam leiding geven. Leid je gebied. Leid je taken. Geef leiderschapsondersteuning aan je collega’s wanneer ze je nodig hebben om op te staan.
Vandaag de dag wordt leiderschap als een veel flexibelere vaardigheid beschouwd en wordt het in veel meer functies vereist.
Wij zeggen dat inzicht in teamwerk een van de beste dingen is die je als projectmanager kan overkomen. Als je aan een project werkt en je wilt het snel en effectief afkrijgen, dan kun je het beste uit je team halen als je weet hoe je dat voor elkaar krijgt.
Je volgende stappen
Als je het gevoel van werkplezier wilt verbeteren en het team wilt helpen om succesvoller samen te werken, probeer dan het volgende:
- Maak een teamcharter. Bespreek wat belangrijk is en houd mensen verantwoordelijk om zich eraan te houden.
- Controleer je online samenwerkingstools. Leveren ze echt de resultaten op die jij nodig hebt? Gebruiken mensen ze effectief?
- Kijk naar teambuildingoefeningen die afstemming creëren of die ervaren werknemers in staat stellen hun kennis te delen met nieuwere collega’s om de werklast te verdelen.