3 misverstanden over MindMapping
MindMapping is een techniek die je structuur geeft in een overdaad aan informatie, die je efficiënter doet werken & die vermijdt dat je brein in overdrive gaat. Tony Buzan is Brits psycholoog en grondlegger van de bekende techniek Mind Mapping®.
Het is een techniek die vrijwel door iedereen gekend is, maar toch bestaan er heel wat misverstanden rondom MindMapping.
Lotte Sierens, opleidingsdocente Mind Mapping®, heldert de 3 misverstanden op in de training MindMapping waar zowel de inhoudelijke verdieping als praktische toepassing van MindMap aan bod komt.
1. MindMapping is een alternatieve manier van notuleren
MindMapping biedt heel wat meer mogelijkheden aan dan enkel noteren wat je hoort. Een MindMap maken verhoogt je concentratie en focus, helpt je om gedachten te ordenen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp goed nadenkt. Door de visuele werkwijze ziet ons brein meer verbanden tussen verschillende onderdelen en ontstaan er steeds meer nieuwe ideeën, inzichten en associaties.
Laat je fantasie de vrije loop, geef alles wat er in je opkomt een plek in je MindMap en je zult verbaasd zijn hoeveel goede ideeën er naar boven komen.
2. MindMapping is enkel voor persoonlijk gebruik
Zorg ervoor dat je MindMap eruitziet als een ‘road map’.
Een MindMap kan duidelijk en te begrijpen zijn voor om het even wie, op voorwaarde dat de details apart beschikbaar zijn.
Kan je niet aanwezig zijn op die belangrijke meeting? Geen probleem! Aan de hand van een MindMap mis je geen relevante informatie en zie je in een oogopslag welke onderwerpen aan bod zijn gekomen. Doordat een MindMap te vergelijken is met een landkaart kan deze altijd en overal snel gedeeld worden onder collega’s.
3. MindMapping is een manuele techniek, enkel uit te voeren op papier
Een MindMap hoeft zeker niet enkel op papier gemaakt te worden. Het voordeel van digitaal MindMappen is dat je gemakkelijker een aantal zaken kan wijzigen en/of toevoegen. Ook kan je een digitale MindMap interactief maken. Denk maar aan het werken met links naar een YouTube video of een artikel.
Er zijn meerdere diverse IT toepassingen om MindMaps digitaal te maken. Bovendien zijn de meeste software tools gratis! Geen inspiratie om met je digitale MindMap aan de slag te gaan?
Ga dan eens naar www.biggerplate.com, een website met gratis templates om je inspiratie op gang te brengen.
Zin in meer?
Ook zin om met Mindmapping aan de slag te gaan? Ontdek onze opleiding Mind Mapping®, een breintraining voor elke professional.
Interesse in andere artikels over Professional skills? Klik dan hier.
Referenties:
- Buzan, T. (2011) Mindmappen
- Buzan, T. (2009) Mindmapping in weinig tijd