Accountant, een knelpuntberoep met een grote toekomst

Finance, tax & accounting

Accountants zijn onmisbaar in bedrijven en organisaties. Maar ze blijken ook moeilijk te vinden. De VDAB ziet accountant-boekhouder als een knelpuntberoep. Waarom is dat? En hoe kan je als bedrijfsleider of hr-manager die dringende vacature voor accountant het snelst opvullen?

Waarom is accountant een knelpuntberoep?

Accountant staat al lang op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB, maar in 2021 stond die voor de eerste keer in de top 10. Tot op vandaag is het uitzonderlijk moeilijk voor bedrijven om vacatures voor accountants in te vullen.

Daarvoor zijn er 3 grote redenen:

Aanwervingsproblemen vanwege de pandemie

In 2021 nam het aantal vacatures voor accountants toe met 22% t.o.v. 2020, wat het meteen lanceerde naar de top 10 van knelpuntberoepen. De pandemie verhoogde de druk op finance teams en die druk is sindsdien weinig afgenomen. Het geleidelijke, economische herstel heeft er misschien voor gezorgd dat accountants in 2022 uit die top 10 zijn gevallen, maar de arbeidsmarkt is nog niet volledig hersteld.

Bovendien hebben accounting professionals net als vele anderen hun verwachtingen heroverwogen ten gevolge van corona. Ze zijn selectiever geworden en kunnen zich dat ook veroorloven omdat ze zo gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Ook dat draagt bij aan de trage invulling van accountant-vacatures.

Gebrek aan ervaring/competenties

Er bestaat een kloof tussen de verwachtingen van de werkgever en de ervaring/competenties van kandidaten. Werkgevers hebben vaak heel wat eisen voor kandidaten, waar deze soms moeilijk aan kunnen voldoen. Dit omdat ook de rol van de accountant tot op zekere hoogte aan het veranderen is. Naast financiële kennis, moeten accountants ook steeds vaker beschikken over analyserende en adviserende skills, ze fungeren meer en meer als finance consultants. Bedrijven zoeken daarom vooral ervaren profielen die die rol sneller kunnen vervullen.

Minder ervaren en jongere accountingtalenten vallen hierdoor gemakkelijker uit de boot, ondanks het feit dat zij over het algemeen over meer affiniteit met het digitale beschikken. Dat laatste is nochtans nuttig, gezien heel wat bedrijven nog midden in hun digitale transformatie zitten. Die digitale transformatie is al lang geen ver-van-mijn-bed-show meer voor de finance-afdeling. Door de automatisering van repetitieve taken komt er voor finance professionals heel wat tijd vrij. Het clichébeeld van de ‘saaie boekhouder’ die zich alleen maar verdiept in papieren is definitief verleden tijd.

De vergrijzing verkleint het aanbod aan accountants

We zijn op een moment gekomen waarop een grote groep ervaren werkkrachten uit dienst treden, dus ook accountants.
Deze ervaren profielen die op pensioen gaan worden steeds minder vervangen door schoolverlaters. Hierdoor blijft de vervangingsvraag stijgen maar heeft dit ook tot gevolg dat meer en meer werkgevers hun blik verruimen bij hun zoektocht naar nieuw talent. Aanwerven op basis van potentieel, niet ervaring, is de nieuwe trend.

Zoek niet naar de perfecte accountant, investeer in opleidingen

Als organisatie is het voordeliger om je huidige accountants of nieuwe werkkrachten met minder ervaring bij te scholen dan te zoeken naar de ‘perfecte accountant’ op de arbeidsmarkt.

De voordelen van bijscholing:

  • Je wint tijd. De tijd die je steekt in het zoeken naar de perfecte accountant kan snel uitlopen. Een opleiding is vaak afgerond nog voor je dat perfecte profiel hebt gevonden en aangeworven.
  • Het is fiscaal voordelig. De overheid voorziet namelijk sinds 2021 een fiscaal voordeel voor werkgevers die hun werknemers meer (formele of informele) opleidingen laten volgen dan wettelijk is voorzien. Werkgevers krijgen dan een gedeeltelijke vrijstelling (11,75%) van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.
  • Je retentieniveau stijgt. Accountants die voor een uitdaging staan en de mogelijkheid krijgen om zich verder te ontwikkelen, blijven langer bij je werken.
  • Het zorgt voor een hogere ROI. Naast tijd schrikt vooral de kost van opleidingen af. Nochtans is die kost niets vergeleken met de kost van het opnieuw en opnieuw zoeken naar de beste talenten. Je investering in de opleiding van mensen zal je op de lange termijn het meeste opleveren.
  • Het geeft een boost aan je employer branding. Als mensen zien dat jij als werkgever investeert in de ontwikkeling van mensen, dan zal je meer talenten aantrekken en je huidige talenten gemakkelijker kunnen behouden.

Je accountants opleiden wordt sowieso een noodzaak

Zij die vandaag niet de nodige inspanningen willen doen om hun accountants op te leiden in digital accounting, zullen dat binnen enkele jaren tóch moeten doen.
Voor tax accounting bijvoorbeeld, verwachten we dat trends als e-invoicing ook in België de norm zullen worden, zoals dat al het geval is in andere EU-landen. Ongeacht de leeftijd van de accountants, zullen deze zich moeten bijscholen om conform te blijven.
Het is dus een slimme zet om nu al voorsprong te nemen en de nodige opleidingstrajecten voor accountants in je opleidingsaanbod te voorzien.

Bronnen: walterspeople.be, acerta.be, vdab.be, nieuwsblad.be, ey.com

Zin in meer?

Zoek niet langer de perfecte accountant, maar investeer in een opleiding voor je eigen medewerkers! We bieden verschillende accountantopleidingen aan, zoals de opleidingen Boekhouden: 6-daagse basisopleiding en Advanced boekhouden: grondige studie van de boekhouding en jaarrekening.

Relevante opleidingen

Btw opleiding van a tot z

Tijdens de basisopleiding 'Btw van a tot z' maak je kennis met alle elementaire principes van de btw en leer je je boekhouding en btw-aangifte op elkaar af te stemmen. Als je de btw-basistechnieken onder de knie hebt, levert dat je bovendien tijd en geld op. En als je al een basiskennis hebt, dan fris je die met deze opleiding op en ben je weer up-to-date.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Btw opleiding van a tot z"

Opleiding Financieel Management van a tot z

De 10-daagse opleiding 'Masterclass Financieel Management' is een diepgaande en praktijkgerichte opleiding gespreid over 3 à 4 maanden waarbij ervaren financespecialisten dieper ingaan op uiteenlopende thema’s, zoals kostprijscalculatie, investeringen, budgetteren, cashflowmanagement.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Opleiding Financieel Management van a tot z"