
Transfer Pricing regels: wat verandert er vanaf 2025?
Vanaf dit jaar moeten Belgische ondernemingen die deel uitmaken van een multinationale groep en over de voorziene drempels gaan, bijkomende documentatieregels volgen voor transfer pricing of verrekenprijzen.
3 koninklijke besluiten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 15 juli 2024 brengen wijzigingen aan in de formulieren voor de master file, de local file en de notificatie inzake het CbCR.
1. Transfer pricing-documentatie
Ter herinnering. Maakt jouw bedrijf deel uit van een multinationale groep en zijn de voorgeschreven drempels overschreden? Dan komt hier elk jaar deze verplichte rapportering bij kijken: een groepsdossier (Master File) indienen én een lokaal dossier (Local File). In sommige gevallen ben je ook verplicht een landenrapport (Country-by-Country File) toe te voegen of een CbC-notificatie.
Deze 3 verplichtingen bestonden dus reeds, maar vanaf dit jaar (2025) worden aan elk van deze documentatie-luiken, een aantal extra vereisten toegevoegd.
2. Groepsdossier en lokaal dossier
Voor wie?
Groepsentiteiten van multinationale groepen die één van deze criteria overschrijden:
- 50 miljoen euro bedrijfs- en financiële opbrengsten.
- Balanstotaal van 1 miljard euro.
- Jaargemiddelde van het personeelsbestand van 100 voltijdse equivalenten.
Wat staat erin?
Groepsdossier: een algemeen overzicht van de multinationale groep met bedrijfsactiviteiten, immateriële vaste activa, financiële intragroepverrichtingen…
Lokaal dossier: doet hetzelfde voor de Belgische groepsentiteit. Wanneer de drempelwaarde van 1 miljoen euro aan transacties met verbonden ondernemingen is overschreden, is er ook een inlichtingenformulier in te vullen.
Wat wijzigt er voor het Groepsdossier?
Hoewel het formulier an sich onveranderd blijft, zullen er meer details aan toegevoegd moeten worden. Zo zullen de waardeketen en functionele analyse van de groep meer in detail moeten beschreven worden, zodat de belastingadministratie meer zicht krijgt op de activiteiten (bv. aankoop, productie, O&O, enz.) welke het meest toegevoegde waarde creëren (in termen van winstgevendheid) binnen de multinationale groep.
Daarnaast zullen ook het gevoerde financiële beleid en de aanwezige financiële transacties, zowel binnen de multinationale groep als met derde partijen, uitgebreid(er) toegelicht moeten worden.
Wat wijzigt er voor het Lokaal Dossier?
Hier worden wel enkele (kleinere) aanpassingen aan het formulier doorgevoerd. Zo zal voortaan het fiscaal identificatienummer van de belangrijkste concurrenten verplicht moeten worden opgenomen, net als de landcode en het fiscaal identificatienummer van onderneming betrokken bij o.a. cost contribution agreements, voorafgaande afspraken (APAs) en interne (her)verzekeringen.
Maar wat meer is: de documenten die het transfer pricing-beleid ondersteunen moeten effectief meegestuurd worden. Concreet betekent dit dat o.a. de beschikbare raamovereenkomsten of modelcontracten, en de gehanteerde verrekenprijsmethodologie en -studies verplicht mee ingediend moeten worden.
3. Landenrapport
Voor wie?
Grote groepen die de drempel overschrijden van 750 miljoen euro aan geconsolideerde bruto-opbrengsten. Dit zijn slechts enkele multinationals met hoofdhuis in België. Hier ga je best na of je ook een CbC-notificatie moet indienen waarin staat welk land het landenrapport zal indienen.
Wijzigingen
De verplichtingen voor CBC-notificatie(275 CBC NOT) wordt eveneens verder uitgebreid: het formulier zal moeten aangeven of het gaat om een eerste melding, een wijziging van een eerdere melding, of een beëindiging van de meldingsplicht.
4. Opgelet voor controle en boetes
Zijn je transfer pricing formulieren fout of onvolledig ingevuld, dan riskeer je boetes én je vergroot de kans op een controle.
Deze nieuwe spelregels benadrukken het belang van nauwkeurige en uitgebreide documentatie voor multinationale ondernemingen die actief zijn in België. Het is essentieel om tijdig het nodige voor te bereiden om zo sancties bij een niet- (of onvoldoende) naleving te voorkomen.
Naar alle verwachting zal de belastingadministratie ook tijdens 2025 streng blijven toezien op de prijszetting voor financiële transacties.
Maar hou daarbij rekening met een zekere ‘shift’ in de focus van de belastingadministratie: deze zal eerder liggen bij de ‘kwalificatie’ van een welbepaalde transactie (bv. rekening-courant of een (lange termijn) leningen) dan een loutere beoordeling van de interestvoet.
Dat zal voor gevolg hebben dat de randvoorwaarden (moment van uitgifte, het aantal schuldopnames, de gekozen en effectieve looptijd, de schuldcapaciteit van de ontlener) sneller mee in de weegschaal gelegd worden.
De jaarlijkse opmaak van deze formulieren is in feite het ideale moment om jouw huidige beleid tegen het licht te houden en bij te sturen.
Bron: moore.be / vanhavermaet.be
- 16 JUNI 2024. – Koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2016 tot vastlegging van het model van formulier als bedoeld in artikel 321/4, § 4, van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 om, inzake verrekenprijzen, een groepsdossier waarin een overzicht wordt gegeven van de multinationale groep, in te dienen, BS 15 juli 2024
- 16 JUNI 2024. – Koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2016 tot vastlegging van het model van formulier als bedoeld in artikel 321/5, § 4, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 om, inzake verrekenprijzen, een lokaal dossier en inlichtingen aangaande de verrekenprijsanalyse van de verrichtingen tussen de lokale entiteit en de buitenlandse entiteiten van de multinationale groep in te dienen, BS 15 juli 2024
- 16 JUNI 2024. – Koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2016 tot vastlegging van het model van formulier als bedoeld in artikel 321/2, § 5, van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 om, inzake verrekenprijzen, te voldoen aan de notificatieplicht inzake het landenrapport, BS 15 juli 2024
Zin in meer?
Wil je alles weten rond het thema “transfer-pricing” en de documentatieverplichtingen? Dan is deze opleiding waar je naar op zoek bent: Transfer pricing – zowel een belangrijk fiscaal risico als een opportuniteit.