10 mythes rond projectmanagement ontkracht

IT & Projectmanagement

Verlopen je projecten niet zo vlot als je had verwacht? De manier waarop je te werk gaat is misschien de oorzaak van je ellende. Laat je niet misleiden door de meest voorkomende mythes rond projectmanagement.

1. Projecten zijn tijdloos

Projectmanagement is sterk veranderd, maar de aanpak van projectmanagers niet. Dit zorgt voor problemen. Vroeger kon je een project makkelijk onderverdelen in kleine, onafhankelijke delen. Het was de taak van het management om alle onderdelen samen te brengen tot een mooi geheel. Vandaag zijn projecten iets complexer doordat kansen en eisen zich onverwacht voordoen. Hierdoor kan het management niet van tevoren bepalen hoe alles in elkaar past.

2. Jezelf opofferen voor je project

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je jezelf niet opofferen voor een project. Zelfopoffering zorgt er namelijk voor dat je een project aflevert van mindere kwaliteit. Dit kan je oplossen door een persoonlijk doel te zoeken binnenin het project. Je zal meer gemotiveerd zijn om eraan te werken, waardoor de kwaliteit van je project stijgt.

3. Geen tijd te verliezen

Neem tijd om je project uit te denken. Begin niet hals over kop met van alles en nog wat. Ook tijdens het project is het belangrijk om tijd te nemen om het projectplan te evalueren, doordat er nieuwe mogelijkheden de kop op steken. Wees geduldig, en kritisch.

4. Best practices zorgen voor een succesvol project

Elk project is anders door interne en externe factoren zoals timing, budget, mensen… Hierdoor is de aanpak van een vorig project niet de beste aanpak voor je nieuw project, ongeacht het succes van het vorige. Voor elk project moet je een nieuwe aanpak en planning bedenken. Hiervoor kan je wel de aanpak en planning van voorgaande projecten gebruiken als inspiratiebron, maar met grote voorzichtigheid.

5. Klant is koning

Een andere uitspraak in projectmanagement is ‘Klant is koning’, maar zorg ervoor dat je je kritische blik niet verliest. Laat je niet blind leiden door je klant, maar neem samen het voortouw. Stel je doelen, aanpak en planning samen in vraag om het beste resultaat te bekomen.

6. Vertrouwen moet je verdienen

Van meet af aan zou de klant je vertrouwen moeten geven, zonder dat je dit hebt verdiend. Vertrouwen is zowel de prijs als de beloning van de samenwerking. Zorg ervoor dat je vertrouwen geeft aan de klant. Je zal zien dat je hiervoor wordt beloond.

7. Vermijd chaos door orde en organisatie

Als je logisch nadenkt ontstaat chaos door de afwezigheid van orde en organisatie. Toch kan orde verschijnen uit chaotische situaties. Dit komt doordat er een duidelijk doel aanwezig is. Identificeer je doelen bij de start van het project. De aanpak en planning volgen erna pas.

8. Externe motivatie werkt

Het is moeilijk om collega’s extern te motiveren. Aangezien niemand gevoelloos een eigen doel nastreeft, is het aangewezen om je collega’s te helpen om een interne motivatie te vinden. Net zoals jezelf hebben jouw collega’s een persoonlijk doel nodig binnen het project. Zo lever je samen een kwaliteitsvol project af.

9. Een projectteam is zoals een symfonie

Je kan onmogelijk verlangen dat een projectteam werkt als een symfonie, waarbij een orkest een partituur volgt terwijl een dirigent nauwkeurig de groep aanstuurt. Een projectteam kan je eerder vergelijken met een jazzcombo. De groep kiest samen een sleutel en ritme. Om beurten nemen ze het voortouw en improviseren ze erop los. Alle geïmproviseerde delen sluiten mooi aan en vormen samen een geheel.

10. Het plan is alles

Projecten kunnen op onvoorspelbare manieren een succes worden. Tijdens het project stoten projectmanagers op verschillende opportuniteiten. Indien je een projectplan blindelings zou volgen, loop je deze mogelijkheden mis. Gebruik het projectplan dan ook als hulpmiddel om je weg te vinden door het chaotische bos. Planning is alles maar het plan zelf niet.

Bron: https://project-management.com/10-project-management-myths/

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://kluweropleidingen.storychief.io/projectmanagement-10-mythes-ontkracht?id=1518976670&type=2”,title: “10 mythes rond projectmanagement ontkracht”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

Zin in meer?

Wil je projecten opstarten en uitwerken als een echte professional? Schrijf je dan snel in voor de opleiding Projectmanagement van A tot Z.

Relevante opleidingen

Functionele analyse: opleiding

Vlot werkende software en applicaties zijn onmisbaar in je business. Je wil dan ook – als functioneel analist (in spe) – garanderen dat nieuwe softwareapplicaties de juiste functionaliteiten omvatten. Je basis? Deze opleiding 'Functionele analyse'. De opleiding begeleidt je stap voor stap door het analyseproces.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Functionele analyse: opleiding"

Opleiding: Projectmanagement van a tot z (volledige reeks)

Ben je regelmatig betrokken bij het opstarten en uitwerken van nieuwe projecten en wil je steviger in je schoenen staan en met meer kennis van zaken werken? Dan is er de 6-daagse opleiding 'Projectmanagement van a tot z': deze bestaat uit 4 modules en biedt je een goede basis op verschillende vlakken, van planning tot budgetten, van organisatie tot communicatie, enz.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Opleiding: Projectmanagement van a tot z (volledige reeks)"