6 trends in rekrutering: wat brengt 2021?

HR, learning & development

Dat 2020 een uitzonderlijk jaar was hebben we aan den lijve ondervonden. De arbeidsmarkt werd danig door mekaar geschud en ook op vlak van rekruteren doken er heel wat nieuwe ontwikkelingen op. Trends die zich reeds begonnen te vormen zullen doorgezet worden in 2021, met flexibiliteit op kop.

Flexibiliteit dankzij tijdelijke werknemers

De coronacrisis bracht meer dan eens drastische veranderingen met zich mee. Snel kunnen schakelen is dus de boodschap, met als gevolg dat de vraag naar tijdelijke werkkrachten stijgt. Bedrijven willen specifieke vaardigheden die nog ontbreken in huis halen. Zo kan je de continuïteit verzekeren, maar ben je toch voorbereid op veranderingen. Met tijdelijke werknemers kiezen organisaties dus voor zekerheid. Dat wil zeggen dat ook freelancers een stapje voor hebben. Zij zijn namelijk de nummer één in flexibiliteit.

Soft skills en digitale skills

In deze tijden zijn werkgevers op zoek naar werkkrachten die zich kunnen aanpassen aan moeilijke en wijzigende omstandigheden. Goed communiceren, creativiteit, leergierigheid, flexibiliteit, stressbestendigheid… zijn dus belangrijke soft skills. Maar ook digitale skills zijn meer dan ooit cruciaal. Door het telewerken moeten medewerkers gebruik kunnen maken van diverse digitale tools om optimaal samen te werken. Deze soft skills en digitale vaardigheden zijn onmisbaar opdat werkgevers erop kunnen vertrouwen dat hun team ook van thuis uit goed werk levert.

Lokaal aanwerven is niet langer prioritair

Nu thuiswerken tot het nieuwe normaal behoort is het minder belangrijk dat medewerkers in de buurt wonen. Er duiken zelfs vacatures op voor 100% telewerk. Het voordeel is dat er zo meer kandidaten in aanmerking komen. Voor werkgevers is de kans dus groter om de perfect match te vinden. Ook beperkte kantoorruimte vormt niet langer een probleem, en medewerkers verliezen geen tijd meer in de file. De vele investeringen in online infrastructuur zullen dus niet voor niets geweest zijn.

Online rekruteren wordt de norm

Ook virtueel solliciteren zal blijven toenemen en virtuele jobbeurzen winnen aan populariteit. Een eerste kennismaking via video komt steeds vaker voor, maar er is ook al sprake van volledige sollicitatieprocessen die online verlopen. Sommige organisaties voegen zelfs spelelementen aan assessments toe, in personality tests bijvoorbeeld. Let wel op de uitdagingen bij online rekruteren: zorg ervoor dat de technologie op punt staat, en vergeet ook niet om er een menselijke touch aan te geven. De kandidaat moet immers ook overtuigd worden om voor jouw bedrijf te kiezen.

Employer branding blijft belangrijk

Employer branding was altijd al van belang, maar nu wordt er nog meer de nadruk gelegd op wat organisaties doen in tijden van crisis, zowel voor hun medewerkers als op een breder sociaal vlak. Toekomstige werknemers gaan op zoek naar een bedrijf dat ze kunnen vertrouwen. Organisaties zullen empathie moeten tonen en transparant zijn over eventuele tekortkomingen en hoe ze die gaan aanpakken. Het gaat niet langer over indrukwekkende kantoren, maar over de inspanningen van een organisatie om bij te dragen op maatschappelijk vlak.

Thuiswerken en flexibel werken

Het grote voordeel van thuiswerken is de werk-privé-balans. Velen geven bovendien aan dat ze thuis productiever kunnen werken, en willen dat dan ook na corona blijven doen. Tot slot is er ook minder kantoorruimte nodig en is het beter voor de ecologische voetafdruk. Maar er zijn ook uitdagingen verbonden aan meer thuiswerk: de bedrijfscultuur in stand houden, de zichtbaarheid van medewerkers, werken met de nieuwste technologieën… Door je hierop voor te bereiden kan je een goede balans vinden, met voordelen voor zowel de organisatie als de werknemers.

Bronnen: roberthalf.be, hln.be, business.linkedin.com, humanresourcestoday.com, optimumrecruitment.co.uk

Zin in meer?

Wil jij je klaarstomen voor 2021 en het beste talent aantrekken voor je organisatie? Dan komen de opleidingen Rekrutering en selectie: basisopleiding of Interviewtechnieken bij werving en selectie je vast goed van pas.

Relevante opleidingen

Hr Business Partner: masterclass

Tijdens de praktijkgerichte opleiding 'Hr Business Partner: masterclass' groei je uit tot een cruciale beleidsmaker in je onderneming. Je verwerft een lange lijst kerncompetenties uit het model van Ulrich, tijdens intensieve trainingsdagen en onder het oog van ervaren topcoaches. Na 6 dagen mag je jezelf hr business partner noemen.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Hr Business Partner: masterclass"

De L&D manager: basisopleiding

Zoek je een betrouwbaar kompas voor je loopbaan als allround vormingsverantwoordelijke? Tijdens de 4-daagse 'De L&D manager: basisopleiding' leren ervaren managers in het VTO-vak je een professioneel plan voor je opleidingsmanagement uitwerken en concreet realiseren. Geschikt voor wie opleidingsverantwoordelijke is of wie die jobambitie koestert.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "De L&D manager: basisopleiding"