Advies voor trainers: laat het onbewuste het voor je doen
Als trainer, wil je
- er staan
- vertrouwen uitstralen
- oppikken wat er gebeurt in de groep
- moeilijke vragen kunnen beantwoorden
- creatief en flexibel zijn
- zelf nog een beetje lol hebben ook
Wellicht is dit lijstje nog niet af.
Trainen is een vak. Misschien ook wel een kunst. En het vraagt veel van je. Het is lastig om tegelijkertijd grapjes te bedenken, op te merken dat een deelnemer intens zit te fronsen, te bedenken wat je daarmee zal doen, terwijl je de theorie nog aan het uiteenzetten bent. En ondertussen gaan je gedachten naar je kinderen die in de examens zitten. Zo wordt het trainen een zeer vermoeiend vak.
De oplossing?
Laat jouw onbewuste het voor je doen!
Het is de eerste raad die ik kreeg, op de eerste dag van mijn trainersopleiding. Het is ook het meest waardevolle zinadvies dat ik kreeg. ‘If you stand up there, you have to trust your unconscious mind!’
De mate waarin je op je onbewuste kan vertrouwen is mede-afhankelijk van je voorbereiding. ‘Trust your unconscious’ wil niet zeggen: loop even naar de hypno-therapeut en je kan alles trainen wat je maar wilt. Wat betekent het dan wel? Als je voor de groep staat, dan ben je er voor de ander. Als je op dat moment nog moet nadenken over wat je gaat zeggen en hoe je het gaat zeggen, dan verlies je teveel input over wat er in de zaal gebeurt. Al je aandacht dient in een verhoogde concentratie naar buiten gericht te zijn. Dit fenomeen wordt ook uptime-trance genoemd. Ja, toch een beetje hypno. Maar het is wel een staat die je zelf creëert. Het is een vaardigheid die jou in de flow brengt. Door al je aandacht naar buiten te richten, heb jij zelfs een betere connectie met de kennis die in jou is opgeslagen.
Natuurlijk is de voorwaarde wel dat je over die kennis beschikt! Als je er niet op kan vertrouwen dat je kennis hebt over het onderwerp waarover je gaat trainen, dan kan je maar beter niet voor die groep gaan staan. Als je er wel staat, vertrouw er dan op dat je inderdaad over die kennis beschikt. Kennis die we zelf hebben geïntegreerd, zit opgeslagen op onze harde schijf. Al die info kunnen we niet in één keer behappen. Vandaar dat je vertrouwen nodig hebt in het feit dát je het weet, zonder dat je op dat moment bewust bent van wat je weet.
Zal je dan altijd een antwoord kunnen geven, op al hun vragen?
Vast niet.
Het geeft een enorme rust als je het oké vindt om te zeggen dat je iets niet weet. Wat je wel kan doen, is zeggen wat je zal ondernemen om het antwoord op te zoeken en wanneer je erop terug komt. Een trainer is ook maar een mens. Jezelf laten zien in je kwetsbaarheid van het niet weten, maakt jou voor de deelnemers meer bereikbaar. Je hoeft zeker niet op een troon te staan opdat een ander van jou zou leren. Integendeel.
Je weet veel en je hoeft niet alles te weten. Laat dit je vertrekpunt zijn om je vertrouwen op te bouwen.
Want hoe groter je vertrouwen, hoe meer je ontspant. En hoe meer je ontspant, hoe makkelijker je bij de opgeslagen informatie komt. Je hebt het zeker al een keer meegemaakt, dat je niet op iemands naam kan komen. Je hebt de persoon in gedachten, zijn naam ligt op het tipje van de tong, maar toch… Wanneer weet je het weer? Als je ontspant! Dan popt die naam vanzelf op!
Uptime-trance betekent dat al je aandacht naar buiten gericht is. Naar wat zich dáár afspeelt. Je bent niet bezig met je eigen mogelijke onzekerheid, je geeft geen aandacht aan al jouw meningen en je maakt je geen zorgen over wat ze van jou denken. Want daar gaat het nu niet om. Het gaat nu om het leerproces van de ander. De ander verdient daarom al jouw aandacht.
Hoe doe je dat?
- Bereid je goed voor.
- Wijs jezelf erop dat je een expert bent in dit gebied.
- Jij weet meer dan de groep.
- Ontsla jezelf van het idee dat je alles moet weten.
- Parkeer je persoonlijke dingen. Maak eventueel een lijstje van alles wat jou bezig houdt. Dat kan je na de training weer oppakken.
- Neem een beslissing: ‘Het gaat nu om de ander’. Daar ligt nu mijn missie voor dit moment!
Veel plezier!
Wil je sterker staan als trainer? Volg dan de opleiding Train the trainer: doe je boodschap plakken.