zet de kroon op je werk en regeer over excel

De 8 grootste Excel blunders die bedrijven miljoenen kosten

Algemeen Digitale vaardigheden Excel

Werken met Excel heeft onmiskenbare voordelen: het is laagdrempelig, flexibel en relatief goedkoop. Veel bedrijven, groot en klein, vertrouwen op Excel voor statistische en financiële analyses. Toch schuilt er een groot risico in het gebruik van dit programma, vooral wanneer het gaat om bedrijfskritische applicaties of gevoelige gegevens. Zelfs een klein foutje, zoals een tikfout of een verkeerd geplakte formule, kan desastreuze gevolgen hebben. Onderzoek toont zelfs aan dat ongeveer 88 % van alle spreadsheets fouten bevat, met alle mogelijke financiële en reputatieschade van dien.

De lijst van blunders is lang, maar hieronder bespreken we acht van de meest beruchte Excel-fouten uit de geschiedenis. Deze voorbeelden laten zien hoe één simpele fout miljoenen kan kosten en hoe bedrijven zich daardoor in de problemen kunnen werken.

1. Miljardenverlies door een copy/paste fout

In 2012 leed de zakenbank JP Morgan Chase een enorm verlies van 6,5 miljard dollar, ook wel bekend als het ‘London Whale Incident’. De oorzaak? Een simpele copy/paste fout in een spreadsheet. Bij het overzetten van gegevens van de ene spreadsheet naar de andere, werden formules niet correct aangepast, wat leidde tot een grootschalige rekenfout in hun kredietportefeuille. Een kleine fout – die makkelijk te voorkomen was – had verstrekkende gevolgen voor de bank.

2. Het vergeten van een minteken bij Fidelity Investment

Bij Fidelity Investment liep het in 1994 ook mis door een menselijke fout in Excel. Een medewerker vergat een negatief teken toe te voegen aan een verliespost van 1,3 miljard dollar, waardoor het verlies werd geregistreerd als winst. Dit leidde tot een verkeerde dividenduitkering van maar liefst 2,6 miljard dollar minder dan verwacht. De verwarring onder aandeelhouders was groot, en het financiële bedrijf moest diep door het stof.

3. Oude bestand fiasco

In 2006 kwam het Amerikaanse gasbedrijf Dominion in de problemen toen het voor 200 miljoen dollar werd aangeklaagd. Het bedrijf had een oude versie van een Excel-bestand gebruikt om gasreserves in te schatten, wat leidde tot een overschatting van de voorraden en een daaropvolgende keldering van de gasprijzen. Dit leidde tot rechtszaken door concurrenten die zich benadeeld voelden.

4. Te veel nullen in spreadsheet

Een simpele fout bij het invullen van pensioen- en ontslagvergoedingen kostte Kodak in 2005 miljoenen. Een medewerker voegde per ongeluk teveel nullen toe in een Excel-sheet, waardoor het bedrijf zijn financiële resultaten voor twee kwartalen moest herzien. Dit had niet alleen een negatief effect op de aandelenkoers, maar kwam ook op een moment dat het bedrijf al worstelde met enorme verliezen.

5. Het vergeten van een rij

Een klassiek voorbeeld van een mislukte Excel-formule komt uit de academische wereld. Twee Harvard-economen stelden dat landen met een staatsschuld van meer dan 90 % van hun BBP hun economie met 0,1 % zagen krimpen. Later bleek echter dat ze een rij met belangrijke data hadden gemist in hun berekening. De herberekening toonde aan dat deze landen juist economische groei vertoonden, wat het onderzoek in diskrediet bracht.

6. $1,3 miljard fout door verkeerde boekhoudregels in Excel

In 2003 publiceerde de Amerikaanse hypotheekbank Fannie Mae een bedrijfsresultaat dat 1,3 miljard dollar hoger was dan de werkelijkheid. De fout werd veroorzaakt door het verkeerd implementeren van nieuwe boekhoudregels in Excel. Dit leidde tot grote schaamte en het moest het resultaat officieel corrigeren in een persbericht.

7. Olympische Spelen Londen: 10.000 niet-bestaande stoelen verkocht

Tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 was er een Excel-fout waarbij het aantal beschikbare stoelen voor een evenement bij synchroonzwemmen werd verdubbeld van 10.000 naar 20.000. Dit leidde ertoe dat het organisatiecomité tickets verkocht voor 10.000 niet-bestaande zitplaatsen. Het comité moest zich publiekelijk verontschuldigen en de fout herstellen door tickethouders voor andere evenementen te compenseren.

8. Verkeerde data exporteren

De beurskoers van de Ierse drankenfabrikant C&C kelderde in 2009 met 15 % toen bleek dat hun gepubliceerde financiële cijfers niet klopten. In plaats van een omzetstijging van 3 %, zoals gerapporteerd, bleek er een daling van 5 % te zijn. Deze fout ontstond doordat bepaalde data verkeerd werden geëxporteerd van een intern systeem naar Excel.

Wat kan je hier als bedrijf uit leren?

Deze blunders maken één ding duidelijk: hoe nuttig Excel ook kan zijn, de kans op menselijke fouten is groot. Bedrijven die vertrouwen op spreadsheets lopen het risico op kostbare fouten, met mogelijk miljoenenverliezen en reputatieschade als gevolg.

Bron: Een overzicht van de 8 grootste Excelblunders
en 5 Most Horrifying Excel Blunder Stories that Will Make You Rethink Your Choices

Excel Basis

Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Excel Basis"

Excel Advanced: Lijsten en Tabellen

Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Excel Advanced: Lijsten en Tabellen"