Hoe hou ik mijn mensen betrokken, gemotiveerd en geëngageerd?
Dat is de meest gestelde vraag die leiderschapscoaches te horen krijgen.
Een team leiden – ook op afstand – is niet evident. Hoe weet je waar ze mee bezig zijn? Kunnen ze de extra druk aan die de huidige werkcontext met zich meebrengt?
Voor NCOI Learning trainer-coach Lut Slembrouck, zijn bijleren en emotioneel intelligent leiderschap key. Voor NCOI learning architect Koen Dierckx helpt het enorm als leidinggevenden organisatiesensitief zijn, zichzelf goed kennen en zich kwetsbaar durven opstellen. In dit dubbelinterview stipuleren ze 4 uitdagingen en 5 tips voor leiders van nu.
Welke uitdagingen zien jullie voor leidinggevenden in deze tijd?
Meer verbinding, goesting én motivatie creëren
Lut: “Als er stormen woeden zoals nu, worden de grenzen van het leiderschap volop getest en gestretcht. Hoe zorg je voor vertrouwen en samenwerking? Hoe breng je verbinding tot stand met jezelf, je team en je bedrijf? Denk ook aan nieuwe collega’s die anciens nog bijna niet ontmoet hebben, continue veranderingen… Tel daarbij de onzekerheden en complexiteit van bedrijven in moeilijkheden. Leiders zitten tussen 2 vuren. Niet makkelijk om hiertussen te laveren, overeind te blijven en de eigen stress te beheersen. En dan nog inspirerend te zijn.”
Ofwel praat je enkel over het werk, ofwel ga je 1 dimensie verder, dan pas weet je hoe het echt met de mensen gaat.
Lut Slembrouck
Onzichtbare manager zichtbaar maken
Koen: “De manager is nu vaak onzichtbaar. Dat los je niet op met een wekelijkse online teammeeting. En ook niet door de teams zelfsturend te maken. Elk team heeft een leidinggevende nodig om richting te geven, outputgerichte afspraken te maken én op te merken wat teamleden écht nodig hebben. Een forse uitdaging: hoe hou ik de goesting van mijn teamleden brandend?”
Welke tips hebben jullie voor leidinggevenden?
1. Barometermomenten inbouwen
Koen: “Bouw bewust barometermomenten in, niet alleen met je volledige team. Neem contact op met elk teamlid en check: ‘hoe gaat het ‘echt’ met jou’? In deze gesprekken kan je een laagje dieper gaan. Je kan het louter over het werk hebben of ook de thuissituatie erbij betrekken. Het is een cocktail van oprechte interesse, plus goed luisteren, ook naar datgene wat niet wordt gezegd. Het is een kunst om deze onderstroom ook online bespreekbaar te maken. Dat vergt van beide kanten moed en kwetsbaarheid.”
Lut: “Het gaat eigenlijk om zorg en welzijn van je mensen. Mijn tip: zorg dat elk contactmoment het verschil maakt.”
2. Kennis delen met cross-departementale projecten
Koen: “Je neemt best de tijd om te delen wat er leeft op een hoger niveau in de organisatie. Dan komen er andere gesprekken op gang en dit zorgt voor verbondenheid. Ik noem het je teamleden ‘kietelen’. Metcross-departementale projecten krijg je andere gesprekken en rollen, je boort nieuwe talenten aan en daagt je teamleden uit.”
3. Leren leren leren!
Lut: “Tijdens mijn trainingen zet ik vooral in op persoonlijke leerprocessen: wat heb ik in het verleden geleerd en hoe helpt dit mij vandaag of…niet meer. Als vergaderingen, denkpatronen, gesprekken en relaties niet meer werken, dan is het belangrijk om deze in vraag stellen. Stel je open om te leren en test nieuw gedrag uit. De reacties van anderen hierop versterken al dan niet het nieuwe gedrag. Zo groei je als leidinggevende.
4. Voelsprieten voor organisatiesensitiviteit
Koen: “Wat is de impact van beslissingen die je neemt op andere business units, op de interne werking, naar partners en klanten toe? Wat hebben ze van jou nodig? Activeer je voelsprieten voor hiërarchische lijnen, besluitvorming, interne samenwerking en onderlinge verhoudingen. Durf doorvragen naar afwijkende meningen binnen het team. Inhoudelijke discussies stimuleren, zijn cruciaal om juiste beslissingen te nemen.”
5. Bewust van je eigen persoonlijkheid
Koen: “Een hele belangrijke is je bewust te zijn van je eigen persoonlijkheid en hoe die zich verhoudt tot andere teamleden. Wat doe je bijvoorbeeld in geval van conflicten? Na deze introspectie bij jezelf kan je in interactie gaan met je team. Nog dit: wie zich kwetsbaar opstelt kan tot een zeer mooie samenwerking komen.”
Met cross-departementale projecten krijg je andere gesprekken en rollen, je boort nieuwe talenten aan en daagt je teamleden uit.
Koen Dierckx
Wie is voor jullie een sterke leidinggevende?
Lut: “Voor mij is een sterke leider iemand die emotioneel intelligent is en zichzelf goed kent. Bereid om continu te leren, met de nodige dosis durf, moed en lef. Transparant in de communicatie. Sterke leiders hebben een coachende attitude. Ze durven fouten maken of toegeven dat ze het even niet weten. Nieuwsgierig blijven naar het eigen denken, voelen en handelen is een must voor elk zichzelf respecterend leider.”
Koen: “Het oude leiderschapsmodel command and control heeft duidelijk afgedaan, the way to go is leidinggeven vanuit volwassen arbeidsrelaties. Fouten mogen niet afgestraft worden, het zijn leermomenten. IQ is belangrijk, EQ maakt het verschil.”
Bron: ZigZagHR
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {};window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/betrokken-gemotiveerde-geengageerde-mensen?id=2108285159&type=2”,title: “Hoe hou ik mijn mensen betrokken, gemotiveerd en geëngageerd?”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”};(function(d, s, id) {var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;}js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”;js.async = true;sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))
Zin in meer?
Wil je weten hoe NCOI Learning jou of je organisatie kan helpen bij het ontwikkelen van sterk leiderschap? Neem contact op met Koen Dierckx via 0475/924.909 of KDierckx@ncoi.be
Biografie
Lut Slembrouck – NCOI Learning trainer & coach
Met 20 jaar ervaring is Lut gespecialiseerd in emotionele intelligentie en leiderschap en steunt hierbij op de principes van de Transactionele Analyse. Vandaag begeleidt Lut zowel individuen als teams en organisaties. Lut is een kei in mensen en teams in beweging krijgen zodat ze kunnen bijdragen aan de doelen van de organisatie en tegelijk hun eigen doelen realiseren.
Koen Dierckx – Learning Architect
Koen stippelt bij NCOI leiderschapstrajecten uit en geeft leeradvies. Op maat van organisaties ontwikkelt hij hybride leerinterventies in leiderschap, change & project management. Daarnaast begeleidt hij learning & development professionals in het uitbouwen van een strategisch opleidingsbeleid.