Met deze 4 gouden regels schitter je als functioneel analist
Wat is de kerntaak van een functioneel analist? Bij het ontwikkelen van software vorm je de schakel tussen de business en het IT-team. Als functioneel analist zie je erop toe dat de applicaties die tot stand komen, effectief beantwoorden aan de noden van de gebruikers. En als het even kan, dat je de gebruikerservaring nog een trapje hoger tilt.
Als functioneel analist wil je dan ook vooral accurate informatie verzamelen over de verschillende business processen. Je brengt de noden van de business in kaart en transformeert die, in overleg met de gebruikers, naar functionele oplossingen die je organisatie nog beter doen functioneren. Hoe pak je dat aan?
Vier gouden regels voor de professionele functionele analist
1. Blijf the big picture zien
Vaak word je als functioneel analist overstelpt met input. Een stortvloed van vereisten overvalt je. Of je ontvangt allerlei versnipperde informatie in stukjes.
Hoe ga je best met die tsunami aan informatie om? Verlies je vooral niet in de details. Misschien is er een specifiek facet van de functionaliteit dat veel van je aandacht opslorpt. Laat je daar niet door afleiden. Zorg dat je het bredere plaatje op geen enkel moment uit het oog verliest.
2. Specificeer ook wat de applicatie niet doet
Bij het ontwikkelen van software worden er meestal ellenlange opsommingen gemaakt van wat de applicatie allemaal moet kunnen. Duidelijk maken wat de applicatie niet hoeft te doen, wordt daarbij over het hoofd gezien. Nochtans is zo’n beschrijving evenzeer noodzakelijk. Want het is door helder en gedetailleerd over de verwachtingen voor de software te communiceren, dat je vervelende discussies tijdens het ontwikkelingsproces vermijdt.
3. Co-creatie is king!
Zoals in de meeste jobs is samenwerking ook voor een functioneel analist de sleutel tot succes. Je bent als het ware een bruggenbouwer tussen de businesszijde en het IT-team. Jouw taak begint met te begrijpen wat de werkelijke noden van de gebruiker zijn. Vervolgens wil je erachter komen wat technisch mogelijk is. Met die kennis ga je kijken hoe je dit objectief samen met de developers kunt realiseren. Tijdens dit proces wil je niet overhaast te werk gaan. Hoe dieper je kennis van de noden en het potentieel van de software, hoe sterker de resultaten van je samenwerking.
4. Stay tuned
Functionele analyses zijn processen die tijd nodig hebben. Ga dus niet over één nacht ijs. Geef je project de tijd zodat het kan rijpen. Vergeet echter niet al de betrokkenen regelmatig in te lichten over de stand van zaken. Dat bevordert niet alleen de teamspirit, het houdt de geesten ook scherp. Zo zorg je er bovendien voor dat het creatieproces op een natuurlijke wijze onder de loep genomen wordt en vanuit verschillende perspectieven bekeken wordt. Een prima manier om de kwaliteit van de analyse te waarborgen.
Bron: foreach.be
Zin in meer?
Wil je graag je vaardigheden als functioneel analist verder aanscherpen? Dan is de opleiding ‘Functionele analyse’ jou op het lijf geschreven.