
Regeerakkoord 2025: Wat brengt de toekomst?
Na een lange formatieperiode van 236 dagen is het eindelijk zover: België heeft een nieuwe regering onder leiding van premier De Wever I. Het regeerakkoord, een lijvig document van meer dan 200 pagina’s, bevat tal van hervormingen op sociaalrechtelijk, fiscaal en juridisch vlak. Maar wat betekent dit concreet voor burgers en bedrijven?
De grote uitdagingen: pensioenen, fiscaliteit en meer
De nieuwe regering wil de toekomst van het land veiligstellen op het gebied van pensioenen, fiscaliteit en andere belangrijke maatschappelijke domeinen. De komende maanden zullen er tal van hervormingen worden uitgewerkt, die vervolgens in nieuwe wetgeving gegoten worden. Uiteraard moeten die details nog verder uitgewerkt worden, maar het staat nu al vast dat er ingrijpende veranderingen op til zijn.
Wat wij alvast meepikken …
Het federale regeerakkoord van 2025 introduceert diverse maatregelen die aanzienlijke impact zullen hebben op zowel werkgevers als werknemers. Hieronder volgen vijf opvallende hervormingen:
1. Invoering van het familiekrediet
Met deze maatregel zullen bestaande verlofvormen geïntegreerd worden en losgekoppeld worden van het statuut van de persoon van de aanvrager. Elk kind zou dan bij de geboorte een ‘rugzakje’ met verlofrechten krijgen, wat als een familiekrediet wordt gezien en deze verlofrechten kunnen door ouders, grootouders en pleegouders worden opgenomen, ongeacht of ze werknemer, zelfstandige of ambtenaar zijn. Dat alles moet het eenvoudiger maken om zorg en werk te combineren.
2. Onderzoek naar ’teletreinwerk’
Kom je met de trein naar je werk? Dan zal je wellicht in de toekomst aan ‘teletreinwerk’ kunnen doen; uren gewerkt tijdens treinreizen tellen dan mee als officiële werkuren, wat de flexibiliteit voor werknemers die met het openbaar vervoer reizen, vergroot. De nieuwe regering wil de mogelijkheden hiertoe onderzoeken.
3. Ontslag nemen én werkloosheidsuitkering ontvangen?
De nieuwe regering wil werknemers met minstens tien jaar werkervaring eenmalig de mogelijkheid geven om zelf ontslag te nemen en toch gedurende 6 maanden een uitkering te ontvangen. Dit o.m. om flexibiliteit op de arbeidsmarkt te garanderen.
4. Uitbreiding van het fiscaal regime van de auteursrechten
Het fiscale regime voor auteursrechten wordt uitgebreid om een einde te maken aan de bestaande discriminatie tussen digitale beroepen en andere beroepen. Dat betekent dat meer mensen (o.a. uit de IT-sector) van dit fiscaal voordeel zullen kunnen genieten.
5. Pensioen
Om de pensioenlast dragelijk te houden moeten er grondige hervormingen komen in de pensioenwetgeving. Zo komt er naast een pensioenbonus (langer werken = pensioenbedrag verhogen) een pensioenmalus (vervroegd op pensioen gaan, is inleveren op pensioenbedrag) en werken na de pensioenleeftijd zal verder gestimuleerd worden.
Goed om weten: het individueel opleidingsrecht blijft, maar FLA zou verdwijnen …
Een opvallende beslissing binnen het regeerakkoord is dat het individueel opleidingsrecht, zoals geïntroduceerd in de Arbeidsdeal van de vorige regering, behouden blijft. Werkgevers hoeven echter niet langer gebruik te maken van de bestaande opvolgingstool: de zgn. Federal Learning Account (FLA), die wordt afgeschaft. Dit zal voor veel ondernemingen een administratieve vereenvoudiging betekenen. Momenteel blijft het uitstel van registratie – voorzien tot 1 april 2025 sowieso van kracht.
De impact op opleidingen en wetgeving
Als opleidingsorganisatie volgen we de hervormingen zeker op de voet en bereiden we ons voor om bedrijven en professionals bij te staan in deze overgang. De nieuwe regelgevingen zullen immers niet alleen een impact hebben op HR-beleid en fiscale strategieën, maar ook op juridische verplichtingen en compliance.
Om iedereen optimaal voor te bereiden, zullen wij ons opleidingsaanbod hier uiteraard op afstemmen en waar mogelijk en nodig in de bestaande opleidingen integreren. Daarnaast kan je de komende weken en maanden nieuwe webinars en seminaries verwachten waarin we de belangrijkste maatregelen en hervormingen toelichten.
Wat betekent dit voor jou?
Zoals gezegd: geen van de aangekondigde maatregelen zijn “definitief”. De komende tijd zal meer duidelijkheid brengen over hoe deze plannen concreet worden ingevuld en dan zullen werkgevers, werknemers en zelfstandigen zicht moeten voorbereiden op de veranderingen die op hen afkomen.
Wij zorgen ervoor dat je steeds up-to-date blijft met de nieuwste ontwikkelingen en hoe je je hierop kan voorbereiden.
Blijf onze kanalen volgen voor meer updates en informatie over de impact van het regeerakkoord 2025!
Blijf op de hoogte van de veranderingen uit het regeerakkoord
De hervormingen uit het regeerakkoord De Wever I zullen de komende maanden concreet vorm krijgen in nieuwe wetgeving met directe impact op jouw vakgebied. Om je optimaal voor te bereiden op deze veranderingen, bieden we de volgende actuele opleidingen aan:
- Webinarreeks: update sociale actualiteit – Blijf moeiteloos bij met alle sociaalrechtelijke wijzigingen uit het regeerakkoord
- Update Fiscaliteit en accountancy – Voor professionals in boekhouden en fiscaliteit: alle fiscale nieuwigheden praktisch vertaald
- Update Fiscaliteit 2025 – Blijf als bank- en verzekeringsprofessional up-to-date met alle fiscale nieuwigheden voor belastingaangifte 2025
- Fiscale clubs – Regelmatige updates en uitwisseling met vakgenoten over de nieuwste fiscale maatregelen en hun praktische toepassing
Bekijk ons volledige aanbod aan actua-opleidingen en zorg dat je klaar bent voor de komende veranderingen!
Maximaliseer je kennis met Webinar Unlimited
Wil je het hele jaar door flexibel kunnen inspelen op alle veranderingen uit het regeerakkoord? Met een Webinar Unlimited abonnement krijg je voor slechts 940 euro onbeperkt toegang tot alle live en on-demand webinars in ons ruime aanbod:
- Legal webinars
- Fiscale webinars
- HR & payroll webinars
- Veiligheid, gezondheid & milieu webinars
Vanaf één webinar om de twee maanden doe je al je voordeel, en je kijkt waar en wanneer het jou uitkomt. Ideaal om op de hoogte te blijven van alle hervormingen uit het regeerakkoord! Ontdek het abonnement.