ScrumMasters, kijk uit voor deze 4 valkuilen
De regels van Scrum zijn gekend en wijdverspreid. Erg ingewikkeld is dat niet. Die regels correct toepassen is een ander paar mouwen. Als ScrumMaster liggen er heel wat valkuilen op je pad. Wij zetten er alvast 4 op een rij.
Een goed geordende Product Backlog is cruciaal. Dat is in principe de taak van de Product Owner. Gelukkig staat hij of zij er niet alleen voor. De ScrumMaster kan hem helpen met het vinden van technieken voor een effectief Product Backlog management. Ten tweede kan de ScrumMaster zijn team aanzetten om duidelijke en beknopte Product Backlog items aan te maken. Overleg met de Product Owner is verder interessant om inzicht te krijgen in de product planning en het reilen en zeilen van de afdeling. Tenslotte kan de ScrumMaster de Product Owner leren zijn Product Backlog te ordenen zodat hij er het maximum kan uithalen. De ScrumMaster is er dus mee verantwoordelijk voor dat de Product Owner de valkuilen behendig ontwijkt. Kijk even mee hoe die valkuilen zich kunnen aandienen.
1. Heb je bereikt wat je wilde?
Ken je de Plan, Do, Check, Act-lus van Deming? De schakels Check en Act worden vaak niet uitgevoerd. Dat kan meerdere redenen hebben: je kent de initiële situatie niet, er zijn geen duidelijke doelstellingen of er wordt niet gemeten. Zolang je het resultaat van je Product Backlog Items (PBI’s) niet vergeleken hebt met de initiële situatie en getoetst hebt aan de doelen, weet je niet wat je verder te doen staat: act! Er is geen leerproces en dat maakt het managen van de Product Backlog lastig.
2. Te veel items op de Product Backlog
De Product Backlog is een geordende lijst van alle items die nodig zijn voor dat product. Als je echt letterlijk alle items erop zet, kom je aan een ellenlange en onoverzichtelijke lijst. Als ScrumMaster kan je technieken aanreiken om de lijst effectief te beheren. Onder andere door PBI’s die met elkaar verband houden, maar waar voorlopig niet aan gewerkt wordt, te clusteren tot 1 groot PBI. Die noemen we wel eens Features of Epics. Zo kan je de items onderbrengen in verschillende niveaus om de Product Backlog overzichtelijk te maken.
3. Niet alle PBI’s zijn ingeschat in omvang
Elke PBI vertegenwoordigt een hoeveelheid werk. Als deze hoeveelheid werk niet ingeschat is, kan je de relatieve waarde van de PBI niet kennen. Je weet dan evenmin of de Product Backlog zo efficiënt mogelijk geordend is.
4. De waarde van de PBI’s is niet gekend
Elke PBI heeft een waarde. Als je geen idee hebt van de waarde, kan je ook geen relatieve waarde vastleggen. Dat maakt het dan weer lastig voor de Product Owner om in de Product Backlog de prioriteiten effectief aan te geven. Dat verhindert op zijn beurt dat je het maximum kan halen uit het product, het resultaat van het noeste werk van het Development team.
Bron: www.cibit.nl
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/scrummasters-4-valkuilen?id=368575812&type=2”,title: “ScrumMasters, kijk uit voor deze 4 valkuilen”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))
Zin in meer?
Leer in de 2-daagse training Certified ScrumMaster hoe je Scrum succesvol toepast en hoe je als ScrumMaster je team en het proces optimaal begeleidt. Hoe en waar zijn Agile en Scrum ontstaan? Wat zijn de belangrijke verschillen met de traditionele aanpak, hoe werkt het? Theorie, praktijk én Agile Games.