Terug naar het werk: voltijds of hybride?
Met fase twee van het zomerplan komt een back to normal scenario in het vizier, waarbij werknemers weer voltijds naar het werk kunnen. Maar slechts weinig kans dat dit zo zal gebeuren. Nu we de voordelen van telewerken ontdekt hebben, groeit de belangstelling voor de combinatie telewerken – werkplekwerken. Een uitdaging van formaat voor HR-managers. ManPowerGroup hield dit voorjaar een enquête bij 318 Belgische HR-managers. Dit zijn de grote lijnen.
- 37% van de Belgische werkgevers verwachten dat werknemers tegen het einde van het jaar weer voltijds naar het werk zullen komen, al zal 38% hiervan hybride werkregelingen aanbieden.
- 27% van de werkgevers zal de voorkeur geven aan een hybride model met voorrang voor telewerken.
- 19% overweegt een hybride model met voorrang voor de werkplek.
- 13% van de werkgevers heeft voltijds telewerken voor ogen.
- 4% is nog onbeslist.
De mens opnieuw centraal
Op de vraag wat de prioriteiten zijn voor HR-managers, kwamen deze waarden naar voor: gezondheid en en veiligheid van de werknemers (68%), nieuwe werkmodellen (40%), permanente opleiding en ontwikkeling (16%), meer datagestuurde aanpak (9%), leiderschap en ontwikkeling van managers (9%) en diversiteit, gelijkheid en inclusie (6%).
Momentum om balans werk-privé te herstellen
Naast het naleven van de coronaregels, bestaat de uitdaging voor HR erin om de vereisten van bedrijven te verzoenen met de verwachtingen van werknemers. Dat vraagt om nieuwe manieren van samenwerken. En aandacht voor welzijn, productiviteit en bedrijfscultuur, zegt Philippe Lacroix, Managing Director van ManPower Group: “Nu is het momentum om samenwerken nog zinvoller te maken en zich creatief te tonen om tot een goede balans te komen tussen werk en privé waar iedereen naar tracht. Aan deze verwachtingen beantwoorden is cruciaal terwijl 83% van de Belgische werkgevers moeilijkheden ondervindt om hun vacatures in te vullen. Flexibiliteit is de sleutel om talent aan te trekken en te behouden.”
Naar een beter normaal: 5 richtlijnen
1. Zinvol werkplekwerken
Als we nu naar de werkplek komen is dit best zinvol en heeft het toegevoegde waarde, bv. om collega’s te ontmoeten, te overleggen en samen te werken.
2. Opleidingen opnieuw prioriteit geven
Tijdens corona is de aandacht voor opleidingen wellicht verslapt. Moedig dus je werknemers meer dan ooit aan om zich bij te scholen.
3. Zoveel mogelijk flexibiliteit bieden
Zet in op flexibiliteit in al zijn vormen: naast telewerken kan dat betekenen werken met flexibele begin- en einduren of werken vanop verschillende locaties.
4. Aandacht voor het fysieke en emotionele welzijn
Stress, angst en ongerustheid kunnen blijven hangen. Geef evenveel aandacht aan emotioneel welbevinden als aan het fysieke en organisatie-aspect. Een luisterend oor bieden en vertrouwen geven, draagt bij tot zelfverzekerde, gezonde en productieve werknemers.
5. Veerkracht opbouwen en in de bedrijfscultuur verankeren
Duidelijke prioriteiten en een serene werksfeer, hierin is de rol van managers cruciaal, investeer in hun opleiding als leidinggevende, in transparante communicatie en in een bedrijfscultuur die veerkracht bevordert.
Bronnen: peoplesphere.be, manpowergroup.be
Zin in meer?
Wil je als leidinggevende de reboarding optimaal begeleiden? Dan is de opleiding Terugkeer naar de werkplaats geknipt voor jou. Wil je eerder grondige basiskennis opdoen in human resources management? Dan is deze degelijke 8-daagse opleiding Hrm van a tot z een goede keuze.