Tips om sneller en beter beslissingen te nemen
Beslissingen nemen we elke dag. Van wat we eten in de ochtend, tot hoe we een e-mail beantwoorden en waarop we onze aandacht richten. Maar niet al onze beslissingen nemen we doordacht, snel genoeg of goed genoeg. Dat leidt vaak tot verminderde efficiëntie en productiviteit. Als je je in een beslissingnemende functie bevindt, dan is beslissingen nemen extra belangrijk. Gelukkig zijn er manieren om deze vaardigheid aan te scherpen.
1. Aanvaard slechte beslissingen
Trage beslissers worden vaak geleid door een vorm van faalangst. De angst om een slechte beslissing te nemen maakt dat we de beslissing uitstellen. Daardoor verliezen we tijd en energie. Nochtans moet er ruimte zijn om slechte beslissingen te nemen. Want uit fouten leer je het meest. Onthoud: de slechtste beslissing is de beslissing die je niet neemt.
2. Gebruik de ‘2 minuten’-regel
Met de ‘2 minuten’-regel bepaal je of je een taak kan doen in 2 minuten of niet. Zo ja, dan is het beter om die taak onmiddellijk te doen. Anders duurt het langer om de taak in te plannen en opnieuw voor te bereiden. Zo niet, dan is het beter om de taak een nieuwe deadline te geven. Kan je bijvoorbeeld een e-mail beantwoorden in 2 minuten? Dan doe je dat meteen. Vereist het antwoord opzoekingswerk dat langer duurt dan 2 minuten? Plan het dan in voor een ander moment en concentreer je verder op je huidige taak. Deze regel is ook heel nuttig bij het opstarten van een taak waar je geen zin in hebt. Neemt het slechts 2 minuten om je stofzuiger te pakken en in het stopcontact te steken? Dan doe je dat gewoon. Voor je het weet heb je heel je huis gestofzuigd.
3. Denk zwart-wit
Soms kan je keuzestress ondervinden omdat er heel wat opties zijn. Dat kan ervoor zorgen dat je voortdurend blijft analyseren. Om dit te vergemakkelijken, is het een goed idee om heel zwart-wit te denken en elke keuze simpelweg aan te duiden als goed of slecht. Zo verwijder je heel eenvoudig de minder optimale opties en kom je sneller tot een finaal besluit.
4. Focus op het nu
Het is verleidelijk om na te denken over de potentiële gevolgen van een beslissing in de toekomst. Maar mentaal kan je niet alle gevolgen overzien. Het is beter om je energie te sparen en enkel te focussen op waarom dit nu de beste beslissing is. Dat geeft je zelfzekerheid en gemoedsrust. Bij elke volgende stap maak je dan weer een nieuwe beslissing. Je krijgt nog kansen om bij te sturen.
5. Baseer je op beschikbare informatie
Om onderbouwde beslissingen te nemen, baseer je je altijd op informatie. Om die informatie te verzamelen heb je tijd nodig. Maar beperk je daarbij tot wat beschikbaar is en zoek niet onnodig naar bijkomende informatie, want dat kost extra tijd.
6. Pas de 80/20-regel toe
Vind je het moeilijk om te beslissen wat onnodige informatie is? Pas dan de 80/20-regel van Pareto toe. Deze zegt dat 80% van de uitkomsten worden veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Dat is ook toepasbaar op het nemen van beslissingen op basis van informatie. In veel situaties kan je namelijk 80% van de nodige informatie verzamelen in de eerste 20% van je beschikbare tijd. De 20% ontbrekende informatie zal vaak weinig veranderen aan de beslissing. Om deze regel toe te passen, maak je eerst een top 5 (meer of minder kan ook) van de informatie die je nodig hebt. Vervolgens selecteer je de 4 meest relevante informatiestukken. Heb je deze informatie? Dan kan je je beslissing maken en is het niet nodig om nog verder te zoeken.
7. Laat het lot beslissen
Het klinkt misschien poëtisch, maar je kan ten slotte ook het lot inschakelen om je te helpen. Wanneer alle opties van gelijke waarde zijn, dan is willekeurigheid een manier om de beslissing uit handen te geven. Je kan een muntje opgooien, bijvoorbeeld, of de keuzes opschrijven en uit een doos of zak trekken. Je moet je er dan wel aan houden natuurlijk.
Bron: schoolvoorleiderschap.com
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {};window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/beter-beslissingen-nemen?id=1651717997&type=2”,title: “Tips om sneller en beter beslissingen te nemen”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”};(function(d, s, id) {var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;}js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”;js.async = true;sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))
Zin in meer?
Heb je nood aan meer concreet en gepersonaliseerd advies? In onze 2-daagse praktijktraining Snel en efficiënt lastige beslissingen nemen kijken we samen met jou naar je eigen beslissingsprofiel. Na deze opleiding heb je een persoonlijk actieplan waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.