Waarom hacken hackers?
Belgische bedrijven krijgen steeds meer met hackers te maken (denk maar recent aan Picanol, Asco, …) , maar wat is hun doel precies? Er duiken verschillende redenen op. Vroeger hielden ze zich hier vooral mee bezig om te laten zien dat ze het systeem konden breken, een egoboost dus. Tegenwoordig ligt dit veel ingewikkelder, net zoals de intenties achter hun activiteiten.
Informatie stelen/lekken
Dit is de meest voor de hand liggende reden. Hackers hebben telkens een groot doel voor ogen om zo zoveel mogelijk aandacht te trekken. Over wat hebben we het dan? Data en informatie over klanten, interne medewerkers of zelfs private informatie over je bedrijf.
Een goed voorbeeld hiervan is de Ashley Madison Hack, waarbij hackers inbraken in het klantenbestand om zo toegang te krijgen tot vele private foto’s van bekende gezichten. Dit zorgde voor veel commotie.
Vaak gaan hackers te werk om je persoonlijke identiteit te stelen om dan verder te gebruiken bij geldoverdrachten, leningen… Doordat transacties via internet en mobiel bankieren steeds populairder worden, komt dit steeds meer voor.
Verschillende grote bedrijven kregen al met hacking te maken: Sony, Yahoo, eBay, Adobe… Ondanks dat de hackeraanvallen op deze bedrijven veel media-aandacht kregen, denken de meeste bedrijven nog steeds dat ze veilig zijn. To do? Proactief zijn als het gaat om veiligheid, anders is je data in gevaar.
Diensten verstoren
Hackers zijn al erg succesvol geweest om diensten neer te halen door het maken van bots. Deze bots verstoren het verkeer op een server waardoor deze crasht. Dit is een DoS-aanval (Denial of Service) en kan de server van een bedrijf even offline halen.
Bedrijven krijgen ook te maken met DDoS (Distributed Denial of Service). Dit zijn aanvallen waarbij ze verschillende ‘giftige’ systemen gebruiken om één groot systeem neer te halen, waardoor de dienst verstoord wordt.
Iets duidelijk maken
De hackers uit deze categorie zijn erg interessant. Geld of data laten hen koud, aangezien zij een hoger doel voor ogen hebben. Als we terugkomen op de Ashley Madison Hack: de hackers hadden informatie van 32 miljoen gebruikers. Maar voor ze dit publiceerden, lieten ze een bericht achter op de website. Ze gaven hun mening over de website en legden uit waarom die immoreel was.
Geld vragen
Hier vrezen we vaak voor. Hackers richten zich niet alleen op bedrijven om losgeld te vragen, ze mikken ook op gewone gebruikers. Hierbij maken ze vooral misbruik van financiële transacties tijdens online bankieren of online shoppen.
Gedreven door een doel
Veel hackers doen wat ze doen omdat ze gedreven worden door een bepaald doel. Sommigen zijn idealisten die onrechtvaardigheid willen blootstellen, anderen hebben politieke redenen of uiten hun wraakgevoelens tegenover de overheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de groep ‘Anonymous’. Zij waren erg populair door het uitdagen en neerhalen van overheden.
Safety first
Hacken gebeurt nu al jaren en blijft stijgen. Veel bedrijven en gebruikers worden getroffen. Wat doe je eraan? Je kan best proactief te werk gaan door de veiligheid van al je communicatie na te gaan. Dit doe je best met behulp van een automatische veiligheidstool. Gebruik deze tests op regelmatige basis en zorg ervoor dat je systemen up-to-date zijn. Daarnaast is het sterk aan te raden om al een plan te voorzien voor als je gehackt wordt. Niet leuk om hier al aan te denken, maar dan ben je tenminste voorbereid.
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://kluweropleidingen.storychief.io/waarom-hacken-hackers?id=714858143&type=2”,title: “Waarom hacken hackers?”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))
Zin in meer?
Wil jij voorbereid zijn op hackers in de toekomst? De opleiding ‘Certified Ethical Hacking + Exam’ neemt je mee in de mindset en aanpak van een hacker zodat je in de toekomst beschermd bent tegen mogelijke inbreuken.