4 op 10 bedrijven heeft een welzijnsbeleid
Recent onderzoek van Acerta, VUB en HR-Square wees uit dat 43% van de Belgische bedrijven een preventief beleid heeft voor het mentale en fysieke welzijn van haar werknemers. Een derde van de bedrijven die maatregelen neemt, doet dat vanuit het buikgevoel. En bijna 1 op 5 (18%) bedrijven onderneemt geen concrete acties. Terwijl 96% van de bedrijfsleiders erkent dat welzijn heel belangrijk is, het belang ervan is de laatste 2 jaar verdubbeld. Intussen laten veel bedrijven de werkbaarheidscheques – subsidie van de overheid – liggen.
Voorkomen is goedkoper
Sinds de coronacrisis en het langdurig thuiswerken belandde de aandacht voor mentaal en fysiek welzijn in een stroomversnelling. Dat vertaalt zich daarom nog niet altijd in een langetermijnplan of in concrete acties. “Tijdelijke interventies of ad hoc acties, ervaren de werknemers niet als een welzijnsbeleid”, zegt Katelijne Verboomen, directeur van het kenniscentrum van Acerta. “Terwijl ook voor welzijn geldt dat je beter kan voorkomen dan genezen. Een preventief welzijnsplan is trouwens goedkoper, ongeacht de grootte van de onderneming. Bedrijven zijn nog niet genoeg bekend met deze welzijnsplannen. We hadden verwacht dat corona hier een turbo zou onder zetten. Dat is voorlopig nog niet gebeurd.”
Detecteren, workshops, leiderschapstraject
De 43% bedrijven met een structureel plan om het welzijn van hun personeel te bevorderen zet in op het detecteren van ziekmakende stress, workshops om beter met stress om te gaan, welzijn binnen een leiderschapstraject, begeleiding van langdurig zieken, werkhervatting… Een derde van de bedrijven baseert zich voor hun welzijnsbeleid op cijfers van ziekteverzuim.
Ken je de werkbaarheidscheque?
Veel bedrijven laten de werkbaarheidscheques liggen. Deze subsidie van de Vlaamse overheid is er voor bedrijven die hun personeel bevragen en begeleiden rond werkbaar werk. Met de werkbaarheidscheques kan je tot 60% van de totale kost financieren als je samenwerkt met een erkende dienstverlener.
Bronnen: hrsquare.be, acerta.be, vlaio.be
Zin in meer?
Tijdens de opleiding Wellbeing@work: zorg voor een werkplek met gezonde en gelukkige medewerkers leer je hoe je een goed welzijnsbeleid opzet en uitrolt in je organisatie. Wil je volop de kaart trekken van welzijn op het werk? Op onze Well @ Work-pagina vind je nog heel wat extra opleidingen en informatie.
Interesse in andere artikels over hr, learning & development? Klik dan hier.