Het nieuwe samenwerken tijdens corona

Business & people management Logistiek & inkoop

Organisaties die zich gedurende jaren hebben verzet tegen het invoeren van thuiswerk om tal van terechte en minder terechte redenen, werden door het coronavirus gedwongen om drastische maatregelen te nemen. De realiteit van vandaag toont aan dat werknemers helemaal niet zo hulpeloos en onbetrouwbaar zijn als gevreesd. De mens is net een zeer creatief en vindingrijk wezen, dat op zoek gaat naar oplossingen wanneer de nood het hoogst is. We zijn op ons best wanneer we geconfronteerd worden met een zware crisis. Denk maar aan de sterke technologische vooruitgang tijdens de wereldoorlogen van de vorige eeuw.

De verandering van kenniswerk

De meeste hedendaagse organisaties zitten nog steeds vast in het functionele en hiërarchische denken van het begin van de vorige eeuw. Het zogenaamde ‘scientific management’ heeft ons aangepraat dat we als leidinggevende steeds moeten observeren, meten en controleren om succes te garanderen. Enkel zo kan een werkproces geoptimaliseerd worden. Het is deze redenering die geleid heeft tot de grote landschapskantoren waarin medewerkers als robots dossiers opvolgen en verwerken. Gelukkig is dit denkbeeld stilaan achterhaald en dit wordt door de huidige crisis bevestigd.

Het kenniswerk is aan het veranderen. Dankzij de digitalisering en de automatisering van onze processen kunnen we repetitieve taken overlaten aan artificiële intelligentie en algoritmes. Wat overblijft is uitdagend kenniswerk waarbij de medewerker creatief is en nieuwe oplossingen bedenkt. Dit werk vraagt een andere context waarin teamleden veel meer keuzevrijheid hebben en zelf kunnen bepalen hoe en wanneer ze een opdracht of project tot een goed einde zullen brengen.

Thuiswerk: een vloek of een zegen?

Thuiswerk is ideaal om concentratiewerk te verrichten of dossiers te verwerken. Via de zogenaamde virtuele werkplek kunnen we in contact blijven met onze collega’s, kennis uitwisselen en samen aan projecten werken. Uiteraard blijft persoonlijke interactie belangrijk. Studies tonen aan dat intermenselijke relaties essentieel zijn voor zowel het welbevinden van de medewerkers, het teamgevoel als de kennisuitwisseling. Anderzijds leiden de rust en structuur van het thuiswerk vaak tot een hogere productiviteit. We werden gedwongen om deze principes in de praktijk te testen. En kijk, het werkt!

Uiteraard moeten we ervoor zorgen dat collega’s niet van elkaar vervreemden en vereenzamen. Het gesprekje aan de koffiemachine valt weg maar daar zijn oplossingen voor te vinden. We kunnen elke vrijdag een virtuele happy hour organiseren, losgaan op de chat, leuke filmpjes en foto’s delen, een bedrijfsquiz organiseren… Teams gaan koortsachtig op zoek naar manieren om de samenhorigheid te bewaren en het gevoel te behouden dat we ‘samen werken’.

Leidinggeven: van controle naar vertrouwen

Het afgelopen jaar is er iets fundamenteels veranderd in de werking van vele Belgische organisaties. Sommigen hadden het al begrepen en hadden het hele ‘command & control’-gedoe al lang afgezworen. Anderen zien nu in dat we plots in de toekomst zijn gearriveerd en dat een nieuwe manier van werken ook een aangepaste leiderschapsstijl vraagt. De collega’s zitten niet meer braafjes op werk te wachten aan hun grijze bureautje. Ze moeten nu zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Deze situatie vraagt geen manager die alles voorkauwt en voorschrijft maar een coach die in gesprek gaat, luistert en motiveert. De coronacrisis dwingt ons om ook hier actie te nemen en onze leidinggevenden te begeleiden. De organisatie moet de omstandigheden creëren waarin leidinggevenden hun resultaten kunnen behalen, terwijl ze vertrouwen geven en teams op afstand laten samenwerken.

Zin in meer?

Ben je benieuwd hoe de nieuwe manier van werken zich verder gaat evolueren na corona? Dat lees je in het artikel De kantooromgeving na corona. Wil je je kantooromgeving onder handen nemen om op de nieuwe werksituatie voorbereid te zijn? Tijdens de opleidingen Strategische werkplekontwikkeling in tijden van corona of Facility management van A tot Z kom je er alles over te weten.

Wil je ook in deze tijden een goede leidinggevende zijn en je team succesvol door deze moeilijke periode loodsen? Dan is een van deze opleidingen vast iets voor jou: Coachend leidinggeven, Leidinggeven op afstand en Change management: veranderingen in organisaties begeleiden.

Relevante opleidingen

Peoplemanagement basisopleiding

Doeltreffend werken met mensen? Dat vraagt goed leiderschap en sterk peoplemanagement. Na de 4-daagse 'Peoplemanagement basisopleiding' zijn je leiderskwaliteiten in al hun facetten aangescherpt. Je hebt inzicht in de belangrijkste sleutels die je als peoplemanager kan inzetten om je team naar betere prestaties te leiden.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Peoplemanagement basisopleiding"

Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent

In een recordtempo je managementcompetenties verbreden en verdiepen? Volg dan de 'Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent'. Dit unieke trainingsprogramma leert je in 10 dagen wat je écht moet weten om mee te draaien als manager en een succesvolle strategie voor je organisatie uit te stippelen.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Mini-MBA: Business Essentials voor Management Talent"