Perfectionisme in goede banen leiden

Legal

Wanneer mag de perfectionist in jezelf aan het stuur zitten, terwijl voor een andere taak ‘goed’ allang genoeg is? Topspreker Griet Deca pleit ervoor om je beter bewust te worden van perfectionisme bij jezelf of bij collega’s. De positieve kant ervan te ontdekken en het aan te moedigen waar het van pas komt, is een zegen. Griet geeft hierover een geanimeerde workshop op de Paralegal Day, die dit jaar volledig digitaal is.

Er lopen heel wat perfectionisten rond. Perfectionisme wordt vaak als iets negatiefs gezien, iets dat ons leven moeilijk maakt. Als perfectionist kan je daaronder gebukt gaan. Je trapt als het ware in je eigen valkuilen. En dat is jammer, stelt lesgever Griet Deca, want het heeft ook een hele mooie kant, als je er op een positieve manier naar kijkt en gezond mee omgaat.

Soms is 80% voldoende en mag je daarmee best tevreden zijn
Griet Deca

Schitterende resultaten of toxische stress

Voor een werkgever bijvoorbeeld zijn perfectionisten een geschenk. Je kan erop rekenen, ze brengen moeilijke taken tot een schitterend einde, tot in de details. Perfectionisten leveren kwaliteit af, ze leggen de lat hoog en gaan tot het uiterste. Helemaal mooi is als ze daarbij in de flow terechtkomen en het mechanisme van trots kan spelen. Onder collega’s is perfectionisme minder evident, dan ben je eerder een uitslover of iemand voor wie het nooit goed genoeg is. Ook voor jezelf niet. Dat kan leiden tot toxische stress, iets waar veel perfectionisten last van hebben. Piekeren, doorslaan, tijd en energie verliezen, zijn een paar andere nadelen.

4 Concrete tips voor perfectionisten en hun omgeving

1. Praat erover

Je kan het oplossen door het mechanisme ten eerste uit het onbewuste te halen en dit topic bespreekbaar te maken, uit de taboesfeer. Spreek alle partijen op het werk erop aan en ga er op een positieve manier mee aan de slag. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.

2. Hoeveel detail nodig?

Aan perfectionisten leg ik deze vraag voor: waar steek jij je energie in? In de basis of in de details? De perfectionist is ervan overtuigd dat details belangrijk zijn, altijd… Dat klopt niet. Durf daarbij stil te staan, zoom uit en bekijk hoeveel detail je hier nodig hebt. Soms is 80% voldoende en mag je hiermee tevreden zijn. Komt het erop aan uit te blinken, dan mag de perfectionist aan het stuur zitten!

3. Moeten of willen

Welke woorden gebruik jij naar anderen toe en naar jezelf? Hoor je vaak ‘moeten’, ook in je innerlijke dialoog? Dan is je perfectionist aan het woord. Vervang het door ‘willen’, dat geeft een andere dynamiek.

4. Goed gedaan

Verder mag je als perfectionist jezelf best schouderklopjes geven, goed gedaan! Dan hang je voor de appreciatie niet enkel van anderen af.

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/perfectionisme-in-goede-banen-leiden?id=2011005028&type=2”,title: “Perfectionisme in goede banen leiden”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

Zin in meer?

Schrijf je in voor de Paralegal Day op 3 december 2020 die dit jaar volledig digitaal verloopt. Laat je inspireren door topsprekers. Naast 2 actuele juridische topics, ook 2 sessies rond time- en stressmanagement: ‘Perfectionisme: de valkuilen van te goed willen doen’ door Griet Deca en ‘Efficiënt taakbeheer: meer controle dankzij een duidelijke visie’ door Femke Rosiers. Met praktijkvoorbeelden en best practices.

Lees ook het artikel over de sessie ‘Efficiënt taakbeheer: meer controle dankzij een duidelijke visie’ met lesgever Femke Rosiers.

Biografie

Tijdens haar job als communicatie- en sollicitatietrainer ontdekte Griet welke impact stress kan hebben op je mindset, uitstraling, prestaties en interactie. Griet schoolde zich bij tot stress- en burn-outcoach, lang voor de hype. Vandaag is Griet Chief Happiness bij haar bedrijf Tryangle bvba, ze geeft training, coaching en teambuilding bij bedrijven. Griet werd uitgeroepen tot Gelukspersoonlijkheid van 2019. Reken maar dat deze training wetenschappelijk onderbouwd is, absoluut interactief en fun!

Relevante opleidingen

Vennootschapsrecht: basisopleiding

Natuurlijk is vennootschapsrecht je niet onbekend. Maar je voelt toch wat twijfel als je een concreet advies moet geven ... De 3-daagse opleiding 'Vennootschapsrecht: basisopleiding' zorgt ervoor dat je weer helemaal up-to-date bent. Inclusief uitgebreide documentatie en het 'Wetboek vennootschappen en verenigingen' (Intersentia).
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Vennootschapsrecht: basisopleiding"

Contracteren voor niet-juristen

De opleiding 'Contracteren voor niet-juristen' is in de eerste plaats opgevat voor niet-juristen, maar wordt ook door juristen gevolgd omdat ze doorspekt is met praktische tips and trucs. Zijn jouw commerciële overeenkomsten juridisch waterdicht? Bent je ingedekt tegen juridische risico's? Kom er alles over te weten in deze opleiding.
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Contracteren voor niet-juristen"