5 tips om sneller te lezen
Met 5 tips zorg je ervoor dat je je teksten breinvriendelijk en beduidend sneller gaat lezen, zonder of met een minimaal verlies aan begrip. Snellezen, oefening baart kunst.
Als kind leer je op de lagere school lezen door het luidop uitspreken van de letters van het alfabet: A, Be, De, …
Daarna kan je met die letters en klanken een woord vormen & in combinatie met het visuele krijgt ‘de kat’ betekenis & context.
Over het leestempo wordt er nooit gesproken. Integendeel, traag lezen & luidop woord voor woord opzeggen wordt gestimuleerd om het juiste leesniveau te bereiken.
Om te leren lezen is dit een goede manier, maar om beter en sneller te lezen zijn het net die zaken die ons leestempo doen vertragen.
Of je nu bezig bent met het doorspitten van een lijvig dossier, eindeloze e-mails van je collega’s doorneemt of je hebt een stapel boeken waar je niet aan toekomt? De kans is groot dat je op dat moment sneller wil kunnen lezen.
“Met deze 5 tips zorg ik ervoor dat je je teksten breinvriendelijk en beduidend sneller gaat lezen, zonder of met een minimaal verlies aan begrip.”
1. Bepaal je leesdoel
Begin je weleens met het lezen van een tekst zonder erover na te denken?
Denk je weleens halverwege de tekst waarom je die tekst nu eigenlijk aan het lezen bent?
Beslis voor je start met lezen wat je uit de tekst wil halen en waarvoor je de informatie nodig hebt aan de hand van de techniek Skimmen en Scannen. Zo kan je overbodige stukken overslaan en de focus leggen op die delen van de tekst die zorgvuldig gelezen moeten worden. Niet elke alinea is even interessant of relevant voor je leesdoel.
2. Maak gebruik van een leeswijzer
Als je leest, bewegen je ogen automatisch mee om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Maar dat heen en weer bewegen van onze ogen, zorgt er eigenlijk voor dat we langzamer lezen.
Maak daarom gebruik van een pen of vinger om je hersenen te ondersteunen in het verwerken van woorden. Een leeswijzer geeft het tempo aan, zorgt voor focus & vermijdt dat we terugspringen naar een eerder gelezen fragment (regressie).
3. Zorg voor een goede leeshouding
Bij het snellezen is het belangrijk om een actieve houding te hebben. De meesten onder ons hangen over hun tekst heen of liggen onderuitgezakt in de zetel te lezen. Dit zorgt ervoor dat we geen gebruik maken van ons periferisch zicht wat bijgevolg een remmend effect op ons lezen heeft.
Zorg voor een stoel met een goede rugleuning, voeten op de grond, hou je tekst schuin en neem voldoende afstand van je blad.
4. Lees niet hardop
Je leert lezen door elk woord hardop uit te spreken. Men spreekt dan van vocaliseren. Vocaliseren mag als we het bewust doen bij moeilijke passages. Op latere leeftijd gaan we eerder binnensmonds of in gedachten zeggen wat we lezen: subvocaliseren. Iets wat we bijna allemaal doen, maar het is niet bevorderlijk voor onze leessnelheid. We subvocaliseren onbewust en het remt ons leestempo af bij makkelijke passages.
Probeer bij het lezen te schakelen net zoals je in de wagen doet.
Pas je leestempo aan van traag, sneller naar supersnel, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad.
5. Oefening baart kunst
Snellezen is een vaardigheid die veel oefening vergt.
Waar een marathon lopen een doorgedreven training van het lichaam vereist, is snellezen een training voor de geest. Oefen gedurende 3 weken, 3 keer per dag, 10 min. per dag.
Time jezelf, evalueer, stuur bij & merk je progressie op.
Zin in meer?
In de opleiding Snellezen verdubbel je je leessnelheid in 1 dag!
Interesse in andere artikels over Professional skills? Klik dan hier.
Referenties
- Richard Sutz & Peter Weverka, (2010) Snellezen voor dummies
- Tony Buzan, (2009) Snellezen