Balen mag en helpt je vooruit

Management support

Waarom ongelukkig zijn je vooruithelpt in je werk en leven

Een positieve mindset, doorzettingsvermogen en wilskracht. Het zijn eigenschappen die je heel wat bewondering en respect opleveren. Onze samenleving is er een van ‘moeten’ en presteren. Van steeds beter, verder en hoger. Die drang naar perfectionisme kan ons de das omdoen. Zeker in deze periode van constante verandering. Ons aanpassingsvermogen wordt op de proef gesteld en we staan onder druk. Het is het normaal dat het af en toe even te veel wordt. En daar moet ruimte voor zijn. Ook op de werkvloer.

Balen mag!

Psychiater Dirk De Wachter is gekend voor zijn pleidooi over ‘de kunst van het ongelukkig zijn’. Er is helemaal niets mis met een baaldag of af en toe wat ongelukkig zijn. Integendeel.

Continu geforceerd positief en monter in het leven staan, kan zelfs eerder nadelig zijn voor je gemoedstoestand en je op lange termijn ziek maken. Het heeft geen zin om je tegenslagen de hele tijd gedwongen om te zetten naar iets positiefs. Je piekergedachten ostentatief onder het tapijt te vegen, de rug toe te draaien en te doen alsof er niets aan de hand is. Laat een conflict met je manager, die knoop in je maag omdat je niet weet hoe je al die veranderingen moet managen in je organisatie of verdriet om iets wat zich afspeelt in je privéleven, niet onderliggend nazinderen. Kijk je emoties en angsten in de ogen kijken doe er iets mee.

Hoe doe je dat?

Om te beginnen is het belangrijk jezelf de ruimte en tijd te geven om stil te staan bij je gevoelens. Je gedachten van je afschrijven of mindfulness technieken kunnen hierbij helpen. Maar het is ook belangrijk om het uit te spreken als je eens een mindere dag hebt. Je collega’s of manager zullen zeker begrip tonen. En door jezelf open te stellen, geef je ook het goede voorbeeld aan de rest van het team om hetzelfde te doen. In een menselijke werkcultuur, waar plaats is voor openheid, voelen medewerkers zich gelukkiger en zijn daardoor meer geëngageerd.

Een medewerker of leidinggevende die een baaldag heeft, om vier uur stopt omdat het niet meer gaat, of toegeeft dat hij of zij iets niet weet, heeft een positieve impact op de organisatiecultuur. In het nieuwe werken is er plaats voor kwetsbaarheid.
Isabelle Hoebrechts

Positieve psychologie

Er is dus niets mis met een baaldag. Maar het andere uiterste kan je natuurlijk ook best vermijden. Je innerlijke criticus de bovenhand laten nemen en na elke kleine tegenslag in een negatieve gedachtenspiraal terechtkomen, leidt tot neerslachtigheid en depressies. Beter is om je te richten op wat goed gaat, op je toekomst en levensdoelen. Dat is waar de positieve psychologie voor staat. Door positief en oplossingsgericht in het leven te staan, heb je een positief effect op je mentaal welzijn en levenskwaliteit. Maar ook op de manier waarop je in je werk staat, omgaat met je manager en teamleden en hoe je omgaat met veranderingen en moeilijke situaties.

Positief denken en steeds zoeken naar oplossingen in plaats van jezelf te verliezen is de sleutel tot succes. Maar af en toe rust en ruimte creëren voor jezelf om datgene wat je minder gelukkig maakt ook toe te laten, is essentieel om veerkrachtig in het leven te staan.

Zin in meer?

Meer veerkracht, evenwicht en energie op het werk met mindfulness? Volg dan de opleiding ‘Mindfulness: positief omgaan met stress‘.

Buig je perfectionisme om naar optimalisatie met de opleiding ‘Leer je perfectionisme overwinnen‘.

Relevante opleidingen

Assistants@Work Congres 2024

Op 5 december 2023 verwachten we jou op het Assistants@Work Congres. Stel je kennis op scherp met de laatste digitale trends en softe en harde vaardigheden die nu een must zijn in jouw rol als assistant. Na afloop keer je terug naar de werkvloer met een flinke dosis enthousiasme en inzicht! Dit wil je niet missen, snel inschrijven is de boodschap!
Bekijk deze opleiding Bekijk de opleiding "Assistants@Work Congres 2024"