Leer speechen zoals Obama
Wie aan Obama denkt, hoort vanzelf ‘Yes we can’. Zijn overwinningsspeech was dan ook memorabel. Maar zijn meest cruciale speech was A More Perfect Union, waarmee hij zijn presidentiële campagne terug een nodige boost gaf. Wil jij ook zo goed leren speechen? Obama’s speechschrijfster Sara Hurwitz deelt 5 handige tips.
1. Wees authentiek
Obama vertelt heel persoonlijk over zijn ervaringen met racisme en dat is belangrijk. Als je een publiek toespreekt en je praat over iets waar je niet persoonlijk achter staat, dan val je meteen door de mand. Kies een paar echte, pure anekdotes en wees niet bang om een controversieel onderwerp aan te snijden. De impact van je speech zal des te groter zijn.
2. Pas je aan aan een moeilijk moment
Ook een korte speech kan een grote indruk nalaten. Moet je bijvoorbeeld spreken op een begrafenis of een ander moeilijk moment, beperk je je best tot een paar pakkende anekdotes. Obama kon dat als geen ander. Denk maar aan die ene traan na een schietpartij op een school of het zingen van Amazing Grace nadat zwarte kerkgangers werden doodgeschoten. Deze momenten staan in het publieke geheugen gegrift.
3. Time je speech
Het is belangrijk om weten hoelang je speech zal duren. Het is namelijk ongemakkelijk als je speech te snel voorbij is en het is niet handig voor de organisatie als je veel te lang staat te speechen. Een goede basisregel is het aantal woorden tellen. Gemiddeld spreek je 180 woorden per minuut uit. Obama staat er echter bekend om dat hij traag praat tijdens een speech.
4. Ken je publiek
Tijdens het Correspondents’ Dinner zat Donald Trump in de zaal, die uitgebreid in de media Obama’s geboortecertificaat in vraag had gesteld. Daar speelde Obama handig op in door er een mop over te maken. Hij liet namelijk de wereldbekende openingsscene van The Lion’s King zien, maar kondigde het aan als zijn ‘geboortevideo’. Je kan dus gebruik maken van het moment én je publiek als je weet wie er in de zaal zit.
5. Gebruik spreektaal
De formele schrijftaal is echt te vermijden bij het speechen. Je praat best alsof je het tegen je vrienden hebt. Obama spreekt heel direct zijn publiek aan door zinnen te beginnen met de woorden ‘look’ of ‘listen’. Een handig trucje om je publiek ook echt te doen kijken of luisteren. In het Nederlands kan je dat doen met de woorden ‘Stel je voor’ of ‘Denk eens na over…’.
Bron: intermediair.nl
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {};window.strchfSettings.stats = {url: “https://ncoi-learning.storychief.io/nl/leer-speechen-zoals-obama?id=1957530266&type=2”,title: “Leer speechen zoals Obama”,id: “d97119c0-a136-4a67-be2f-b6aa12cd222a”};(function(d, s, id) {var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;}js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”;js.async = true;sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))
Zin in meer?
Ben je geïnspireerd om net zo goed te leren speechen? Scherp je skills aan dankzij onze opleiding Presentatietechnieken: boeiend leren presenteren. Moet je soms presentaties in het Engels geven? Ook daar kunnen we je mee helpen in onze opleiding English Presentation Skills.