Lichaamstaal tijdens videovergaderingen: waar moet je op letten?
Virtueel vergaderen, in tijden van corona doen we het steeds vaker. Maar toch weten velen zich geen houding te geven voor de camera. Eva Vissers, expert in non-verbale communicatie bij Human Frequency en docent bij NCOI Learning, stelt dat we bezorgd zijn over onze verschijning en dat we daarom te veel naar onszelf kijken. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap goed overkomt? Dat kom je te weten dankzij deze tips.
1. Gebruik je camera niet als spiegel
Alles begint met een goede voorbereiding. De inhoud en je uiterlijk zijn belangrijk, maar denk ook aan de techniek. Test op voorhand je beeld en geluid, zodat je meteen een goede indruk maakt. Ga op zoek naar natuurlijk licht dat langs voren op je valt. Als dat niet mogelijk is, kan je een lamp net achter de lens van je laptop plaatsen. Denk ook eens aan je achtergrond, liefst zo neutraal mogelijk zonder rommel. Let er tot slot op dat je je camera niet als spiegel gebruikt wanneer je de vergadering begint. Kijk dus op voorhand al eens of je haar goed ligt, om te voorkomen dat je er zenuwachtig of onprofessioneel uitziet.
2. Kijk je gesprekspartners in de ogen
Oogcontact is virtueel even belangrijk als tijdens een gesprek in levenden lijve. Dit bereik je door je camera op ooghoogte te zetten. Je wilt trouwens ook niet dat mensen maar de helft van je hoofd zien, dus stel dit even goed af. Mekaar in de ogen kijken brengt de productie van oxytocine in je hersenen op gang, wat voor extra vertrouwen en een betere band met je gesprekspartner zorgt. En via video werkt dit even goed! Houd dus in de gaten dat je niet de hele tijd naar jezelf kijkt, of zelfs naar andere personen in beeld, maar kijk recht in de lens. Een tip: plak er een smiley-sticker over met een gaatje voor de camera.
3. Ook je handen spreken
Wist je dat 60% van onze communicatie non-verbaal wordt overgebracht? Neem dus wat afstand van de camera. Laat wat ruimte boven je hoofd en laat je lichaam tot aan je middel zien. Dat is ideaal om ook je lichaamstaal te tonen. Mensen kijken nu eenmaal graag naar de handen van de verteller, dat boezemt vertrouwen in. Gebruik je handen dus voor verklarende gebaren en om je boodschap te ondersteunen. Dat straalt charisma en energie uit. Hou je handen onder controle, en zit niet te friemelen. Dan lijk je namelijk zenuwachtig, wat je boodschap ondermijnt. En nog een laatste tip: zit je met veel deelnemers in een videovergadering, spreek dan op voorhand af hoe iemand het woord kan vragen, de virtuele hand in de lucht steken dus.
Bron: press.telenet.be
Zin in meer?
Heb je moeite met de camera? Vind je videovergaderingen onnatuurlijk maar wil je toch goed en sterk overkomen op beeld? Of het nu gaat om virtuele meetings, online lesgeven of het opnemen van videoboodschappen, er staan 2 interessante leermomenten voor je klaar:
- Schrijf je in voor het Assistants@Work Congres in oktober en volg hier de sessie ‘Sterker online vergaderen dankzij slimme lichaamstaal’ van Eva Vissers.
- Volg de 2-daagse opleiding Lichaamstaal voor sterke en authentieke communicatie met Jeroen Naudts.
Biografie
Eva Vissers is zaakvoerder van Human Frequency en is gebeten door de kracht van non-verbale communicatie. Zij ziet het als haar missie om professionals te bewijzen dat non-verbale communicatie onmisbaar is voor wie het verschil wil maken in een wereld vol high potentials. Via workshops, keynotes, trainingen en executive one-on-ones helpt zij bedrijven en individuen hun doelen te bereiken door hun non-verbale vaardigheden te finetunen. Eva is juriste van opleiding en werkte gedurende tien jaar als directielid in een grote organisatie waar ze leiding gaf aan meer dan 200 medewerkers. Vandaag maakt ze deel uit van een wereldwijd netwerk van non-verbale experten. Als eerste en enige in België werd ze gecertificeerd door Science of People, een gerenommeerd Human Behavior Research Lab in de V.S.