Presentatie geven aan collega's

Top 3 tips tegen presentatie-zenuwen

Professionele vaardigheden

Herken je dat? Je moet een presentatie geven en de zenuwen gieren door je lijf. Wees gerust… je bent zeker niet de enige. Sterker nog, de meeste mensen ervaren spanning voor het spreken in het openbaar.

De realiteit van presentatie-stress

‘Gezonde’ zenuwen zijn volkomen normaal en kunnen zelfs positief werken. Ze zorgen ervoor dat je alert bent en het beste uit jezelf haalt. Maar wanneer die spanning te groot wordt, kan het je belemmeren. Dit zie je vaak terug bij belangrijke werkpresentaties, sollicitatiegesprekken of het starten in een nieuwe functie. Gelukkig kan je hier iets aan doen.

Hoe herken je presentatie-zenuwen?

Presentatie-stress kan zich op verschillende manieren uiten. Veel voorkomende signalen zijn:

  • Fysieke reacties zoals een versnelde hartslag, overmatig zweten en snelle ademhaling
  • Mentale blokkades waaronder black-outs en moeite met formuleren
  • Emotionele symptomen zoals paniekaanvallen en extreme verlegenheid

Je lichaam reageert met de klassieke stressreactie: vechten, vluchten of bevriezen. Dit kan resulteren in te hard praten, jezelf willen verstoppen of compleet vastlopen.

Tips bij presentatie-stress

Heb jij ook last van spanning bij presenteren? Hierbij 3 tips hoe je hiermee kan omgaan.

Tip 1 – Visualisatie

Visualiseren is bewust aan iets denken en daarbij een beeld voor je zien. Visualisatie is een krachtige techniek om je presentatie-angst te verminderen. Het is een doelgerichte oefening waarbij je je succes tot in detail voorstelt door beelden bewust en op een positieve manier in te zetten.

Deze methode werkt om drie redenen:

  • Je automatiseert je verhaal in je systeem en daarmee geeft het je ook minder stress.
  • Je ontdekt mogelijke struikelblokken vooraf en kan direct werken aan een oplossing. De kans wordt dan kleiner dat dit in het echt gebeurt.
  • Je hersenen zijn niet goed in staat om onderscheid maken tussen visualisatie en werkelijkheid. Voor je brein is het allebei even waar. Door je voor te stellen dat je een succesvolle presentatie geeft, schep je een positieve ervaring waar je later uit kunt putten

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt: visualisatie is niet zweverig maar een effectieve tool voor stressbeheersing. Probeer het eens uit, je zult merken dat het werkt.

Tip 2 – Krachtzinnen

Onze gedachten worden sterk beïnvloed door zenuwen, vaak op een negatieve manier. Om dit tegen te gaan, kun je positieve krachtzinnen gebruiken die je zelfvertrouwen vergroten. Dit zijn korte, krachtige zinnen die je moed geven, zoals: “Ik kan dit” of “Ik ken mijn verhaal”.

Hierbij een paar richtlijnen:

  • Kies een zin die jou kracht, een positieve emotie of energie geeft.
  • Vermijd ontkenningen zoals ‘niet’ of ‘geen’
  • Houd het concreet en in de tegenwoordige tijd
  • Zorg dat de zinnen bij jou passen
  • Door regelmatig deze positieve gedachten te herhalen, worden ze een natuurlijk deel van je mindset.

Tip 3 – Focus

Je kunt spanning verminderen door bewust je aandacht te verleggen. Dit werkt op drie niveaus:

  • Focus verleggen van jezelf naar je publiek

Dit kun je doen op drie niveaus: gevoelsmatig, visueel en inhoudelijk. Stel jezelf vragen zoals: Hoe voelt die persoon in het publiek zich? Hoe ziet hij of zij eruit? Welk verhaal wil het publiek horen? Door je te concentreren op je toehoorders, verleg je je aandacht van je eigen spanning naar het doel van je presentatie.  Omarm dus je publiek!

  • Focus op ‘zijn’ in plaats van ‘denken’

Daarnaast kun je de focus verleggen van denken naar zijn. Door bewust te zijn van je lichaam en zintuigen (bijvoorbeeld welke geluiden je hoort), ben je meer in het moment en minder bezig met je zenuwen.

  • Focus verschuiven van inhoud naar doel

Door vooraf een keer voor jezelf je kernboodschap te herhalen, focus je op het doel van je verhaal. Zorg ervoor dat je deze echt laat binnenkomen.

Presentatie-zenuwen in 1,2,3 opgelost?

Het zou mooi zijn als je met het lezen van deze tips direct van je presentatie-zenuwen af was. Zo werkt het helaas niet. Je hebt absoluut oefening nodig om de spanning te laten afnemen. Spreken, spreken en nog eens spreken – dat is de sleutel tot het verminderen van presentatie-zenuwen. Hoe meer je oefent, hoe beter je ermee om kunt gaan.

Bron: https://speechen.nl/blog/3-tips-presentatie-zenuwen/